DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 44-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Hij nam actief deel aan openlijk geweld en het plunderen en vernielen van winkels tijdens rellen in het centrum van zijn woonplaats.


Op 25 januari jl. verzamelde zich ’s avonds – na oproepen op sociale media – een groep van honderden personen net buiten het centrum van ’s-Hertogenbosch. Deze groep zou willen ‘demonstreren’ tegen het instellen van de avondklok door de overheid.

Op enig moment trok de groep naar en vervolgens door de binnenstad. Daarbij werden allerlei vernielingen aangericht. Er werden onder meer stenen gegooid, ruiten, fietsen en auto’s vernield en vuurwerk afgestoken. Ook werden winkels geplunderd. De verdachte nam actief deel aan deze vernielingen en plunderingen. Daarnaast verspreidde hij eerder die dag via WhatsApp een opruiende afbeelding.

In oktober 2019 brak de verdachte in bij een bedrijf in Oss en haalde daar een geldbedrag van ongeveer 200 euro weg.

Enorme schade
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de openlijke geweldpleging enorme materiële schade veroorzaakte. De omvang en het geweld hadden grote impact op de samenleving en veroorzaakten angst bij bewoners en eigenaren van panden en goederen. Van ondernemers zijn eigendommen vernield of goederen gestolen en daardoor zijn zij zwaar gedupeerd, terwijl het door de coronapandemie al moeilijke tijden waren. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij daaraan heeft bijgedragen.

Verder weegt enerzijds mee dat de verdachte in het verleden veelvuldig is veroordeeld voor diefstal, bedreiging en vernieling. Anderzijds toont hij oprecht spijt voor zijn gedragingen en schaamt zich voor zijn aandeel in het geweld. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 15 maanden op zijn plaats. Daarvan is een deel van 7 maanden voorwaardelijk om ervoor te zorgen dat de verdachte niet opnieuw de fout ingaat.

Als bijzondere voorwaarden moet hij actief deelnemen aan gedragsinterventie en krijgt hij een meldplicht bij de reclassering. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 7.700 euro aan benadeelde winkeliers.