DEN BOSCH - 150 wapens zijn vorige week in de politie-eenheid Oost-Brabant ingeleverd tijdens de landelijke wapeninleveractie ‘Drop your Knife’. Tijdens de actie in de Week van de Veiligheid (11 t/m 17 oktober) konden mensen op een aantal politiebureaus anoniem en straffeloos hun mes inleveren. Ook werden enkele andere wapens ingeleverd.

Actieplan ‘Wapens en Jongeren’
De landelijke actie komt voort uit het landelijk actieplan ‘Wapens en Jongeren’ en is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met gemeenten, politie, openbaar ministerie en jongerenwerk. De landelijke campagne in de actieweek richtte zich vooral op het terugdringen van het aantal steekincidenten onder jongeren door hen de gelegenheid te geven om zonder verdere vragen wapens in te leveren. Alleen deze week gold dat voor alle ingeleverde wapens geen straf wordt gegeven voor verboden wapenbezit.

Gemeenten
In de regio Oost-Brabant deden twaalf gemeenten mee aan de landelijke actie: Eindhoven, Boxmeer, Boekel, Cuijk, Grave, Landerd, Mill, Sint Anthonis, Uden, Oss, Bernheze en Helmond. Wapens konden ingeleverd worden op een aantal politiebureaus in de regio.

In Den Bosch werd in juni 2021 al een wapeninleveractie georganiseerd; in Helmond in 2019.

Opbrengst
De actie was in de eenheid Oost-Brabant vooral gericht op het inleveren van steekwapens, maar ook zijn enkele vuurwapens ingeleverd. Deze werden na een telefoontje thuis opgehaald. Onderzocht wordt of er een misdrijf mee is gepleegd. Voor alle overige wapens stonden op een aantal politiebureaus kliko’s klaar, waar zonder verdere vragen wapens in kon worden gedeponeerd.

De opbrengst van de actie bestaat in Oost-Brabant naast messen onder meer uit enkele (nep)vuurwapens, zwaarden, dolken, ploertendoders en knuppels.

Overzicht van het aantal ingeleverde wapens per basisteam
- Basisteam Maas & Leijgraaf: 42 wapens
- Basisteam Eindhoven-Noord en -Zuid: 26 wapens
- Basisteam Maasland: 42 wapens
- Basisteam Peelland: 40 wapens