'S-HERTOGENBOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld voor het veroorzaken van 2 verkeersongevallen, waarbij hij met een crossmotor en een motorscooter voetgangers aanreed. De verdachte ging er daarnaast in beide gevallen vandoor zonder de slachtoffers te helpen. Hij krijgt een gevangenisstraf van in totaal 20 maanden en een rijontzegging van 7 jaar.

In juni 2019 wilde een vrouw de verdachte aanspreken op zijn rijgedrag toen hij met een te hoge snelheid op een crossmotor door de Churchilllaan in ’s-Hertogenbosch reed. Ze liep daarom de weg op en maande hem snelheid te minderen. De verdachte reed haar met volle snelheid aan. Na de aanrijding maakte de verdachte zich uit de voeten en liet zijn crossmotor achter. Het slachtoffer hield onder meer een gebroken been, letsel aan de knieband en een longkneuzing over aan het incident en is nog steeds aan het revalideren.

Volgens de officier van justitie is het rijgedrag van de verdachte te kwalificeren als ‘roekeloos’. De rechtbank oordeelt dat uit de bewijzen niet blijkt dat de verdachte bewust onaanvaardbare risico’s nam voor andere weggebruikers en de verkeersveiligheid volledig veronachtzaamde. Wel is er volgens de rechtbank sprake van ‘zeer onvoorzichtig en onoplettend’ rijgedrag. De verdachte reed met veel te hoge snelheid, in een kinderrijke buurt en op een vrije dag, namelijk tweede Pinksterdag. Daarbij komt dat hij geen rijbewijs had.

Er is onvoldoende bewijs dat de verdachte – zoals de officier van justitie stelt – de crossmotor had gestolen of dat hij kon weten dat de crossmotor door een ander was gestolen. Hij wordt dan ook vrijgesproken van de heling en de diefstal van de betreffende crossmotor.

Ongeval in centrum
Slechts een kleine twee maanden eerder, in april 2019 veroorzaakte de verdachte een soortgelijk verkeersongeval door ‘zeer onvoorzichtig en onoplettend’ rijgedrag. Hij reed destijds op een motorscooter door het centrum van ’s-Hertogenbosch en raakte een overstekende voetganger. Ook in dit geval was zijn snelheid te hoog en had hij geen rijbewijs. Bovendien haalde hij vlak voor de botsing een auto rechts in en ontnam zichzelf daarmee het zicht op de kruising. Het 15-jarige slachtoffer brak onder meer zijn jukbeen en oogkas en liep een zware hersenschudding op. Er is sprake van ernstig hersenletsel.

Onbegrijpelijk en onverantwoord
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte in korte tijd twee verkeersongevallen veroorzaakte. Hij reed in beide gevallen zonder rijbewijs en had een te hoge snelheid. Bovendien verliet hij beide keren zonder zich te melden de plaats van het ongeval en liet hij de slachtoffers in hulpeloze toestand achter. Daarbij komt dat de verdachte veelvuldig eerder is veroordeeld voor het rijden zonder bewijs. De rechtbank vindt het onbegrijpelijk en bovendien volstrekt onverantwoord dat hij tóch weer zonder rijbewijs is gaan rijden en gevaarlijk rijgedrag vertoonde.

Op de slachtoffers en hun families hadden de incidenten grote impact. Het veranderde hun levens en zij zullen moeten leren omgaan met de blijvende, negatieve en ingrijpende gevolgen van de ongevallen. De vrouw kan nog steeds nauwelijks lopen en de vooruitzichten op genezing zijn somber. De rechtbank legt voor die zaak een celstraf van 12 maanden en een rijontzegging van 4 jaar op. De 15-jarige jongen kampt als gevolg van de aanrijding onder meer met ernstige geheugen- en informatieverwerkingsproblemen wat onomkeerbare consequenties voor zijn schoolopleiding heeft. Voor dit delict krijgt de verdachte 8 maanden cel een 3 jaar rijontzegging.