DEN BOSCH - Wat je aandacht geeft dat groeit. Dat is een gevleugelde uitspraak die zeker van toepassing was onlangs tijdens de landelijke week van de ondermijning. Vele organisaties die betrokken zijn bij de bestrijding vroegen vorige week aandacht voor de gevaren en de signalen van ondermijning. En dat aandacht ook resulteert in mooie resultaten dat bleek maar weer.


Criminelen maken voor illegale activiteiten vaak gebruik van legale diensten. Bijvoorbeeld door winkels, cafés, woningen of vrachtauto’s te gebruiken voor witwassen, drugshandel, illegale prostitutie, wietplantages of het opslaan van wapens. Dat heet ondermijning. Ondermijning zorgt voor meer criminaliteit en minder veiligheid in de samenleving. Naast dat we vorige week veel aandacht hebben besteed aan ondermijning hebben we ook een aantal mooie resultaten te melden.

Iedere crimineel heeft transport nodig
De politie-eenheid Oost-Brabant heeft speciale aandacht voor ondermijnende criminaliteit in de transportsector. Een onlangs opgericht team houdt zich bezig met het verstoren van druggerelateerde ondermijnende criminaliteit in de transport en logistieke sector.

Dat melden van verdachte zaken erg belangrijk is bewees onlangs een melding van een post- en sorteercentrum. Hun melding van een verdachte zending resulteerde in de vangst van 225 kilo BMk, een grondstof voor de vervaardigen van synthetische drugs (bijvoorbeeld: Xtc).

Op de A2 troffen we een vrachtwagen met daarin productiemiddelen voor synthetische drugs en jerrycans met drugsafval. Er werden o.a. ketels gevonden die een belangrijk onderdeel vormen in het proces van de vervaardiging van synthetische drugs. Met deze vangst voorkwamen we dat drugsafval in onze natuur werd gedumpt met alle kwalijke gevolgen van dien.

Een mooi succes is geboekt door een aanvoerlijn van grondstoffen voor een drugslab te verstoren en te onderscheppen. Tijdens een gecoördineerde actie werd een vrachtwagen onderschept met daarin een grote hoeveel aceton, ook een grondstof voor de productie van synthetische drugs. Deze was op weg naar een drugslab in aanbouw elders in het land.

Zo boeken we meer en meer succes in de aanpak van Duitse huurauto’s (Mietwagens). Die wagens worden meer dan eens gebruikt door criminelen om onder de radar te blijven. Ook zien wij vaak extreem gevaarlijk rijgedrag door de bestuurders van deze mietwagens. Afgelopen week hebben we meerdere auto’s aan de kant gezet en de bestuurder uit de anonimiteit gehaald. Alleen dit jaar al hebben we tientallen Duitse huurvoertuigen in beslag genomen.

Misdaad mag niet lonen
Omdat misdaad niet mag lonen zijn er onlangs dure exclusieve voertuigen afgepakt waarvan we vermoeden dat deze zijn betaald met de inkomsten uit ondermijnende activiteiten. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken wij samen met het OM, en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.

#samensterktegenondermijning
Een tip is vaak het begin van een mooi resultaat op het gebeid van de aanpak van ondermijning. Zie jij signalen van ondermijning? Tippen kan bij de politie via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven.