OSS - Gisterenavond is er op de Molenstraat in Oss een prullenbak in brand gestoken. Hiervoor hebben wij een tweeëntwintig jarige man uit Oss aangehouden. Op dit moment zijn wij nog druk bezig om te bekijken of er een verband is tussen deze brand en de eerdere branden in Oss. Omdat wij merken dat er veel onduidelijkheid is over het onderzoek naar branden hebben wij de meest gestelde vragen voorgelegd bij het onderzoeksteam.

Hoe wordt een onderzoek naar brand aangepakt?
“Iedere brand wordt altijd afzonderlijk onderzocht door ons onderzoeksteam. Wat was de oorzaak? Wie was de eigenaar? Spelen er conflicten? Bij alle verdachte branden doen wij ook buurtonderzoek en zoeken wij naar camerabeelden. Soms levert dat interessante informatie op. Verder analyseren wij de branden. Zijn er bijvoorbeeld patronen te ontdekken die ons kunnen helpen in de aanpak.”

Wordt er extra gesurveilleerd?
“Om te beginnen kunnen wij niet overal tegelijk zijn en wij kunnen helaas ook niet alles voorkomen. Natuurlijk zijn wij extra alert. Wij snappen heel goed dat de branden bewoners bezighoudt. Zij kunnen erop vertrouwen dat er aandacht voor is. Ook de wijkagenten zijn alert en voor iedereen met vragen aanspreekbaar.”

Wat kunnen bewoners zelf doen?

“Wij hebben de hulp van de burger hard nodig. Wij vragen bewoners om net als politie extra alert te zijn. Zo roepen wij iedereen op om 112 te bellen bij verdachte situaties, ook in de nacht. Iedereen met informatie over de branden vragen wij om te bellen met de recherche op 0900-8844. Mensen die liever anoniem blijven kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Ook kan gebruik gemaakt worden van onderstaand tipformulier.

Wij vragen daarnaast heel specifiek aan Osse inwoners die camera’s hebben om zich aan te melden via camera in beeld. Klik hier en meld je aan voor camera in beeld.

Dus heb je een camera en woon je in de buurt of (nabije) omgeving van een brand? En heb je daardoor relevante info over de betreffende brand? Meld dat dan via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem.”

Wat als er de komende tijd nieuwe branden komen?

“Ook dan doen wij onderzoek naar de oorzaken en achtergronden en wij blijven ook in die gevallen extra alert. We bekijken de situatie van dag tot dag en passen onze inzet waar nodig aan. Mensen kunnen erop vertrouwen dat wij er alles aan doen om duidelijkheid te krijgen. Wij willen niets liever dan dat de branden stoppen én dat we de daders aan kunnen houden.”