DEN BOSCH/EINDHOVEN - De officier van justitie eiste vandaag in Den Bosch de maximale werkstraf van 240 uur en een celstraf van 90 dagen waarvan 89 voorwaardelijk tegen een van poging doodslag verdachte politieagent. De 52-jarige agent sloeg hard en vaak met zijn wapenstok onder andere op het hoofd van een aan te houden man van 21 jaar in Eindhoven.

Letsel
Op 18 januari 2020 assisteerde de diender tijdens een noodhulpdienst andere collega’s bij het aanhouden van een verdachte in de buurt van de Hoogstraat. De man was na een achtervolging een politieauto ingevlucht. De agent wilde met twee collega’s de onder invloed van drugs verkerende man uit de auto trekken en aanhouden. De man was al met pepperspray in het gezicht bespoten, maar reageerde niet en bleef zich verzetten. De twee andere collega’s waren de man uit de politieauto aan het trekken, toen de 52-jarige agent als derde ter plaatse zijn wapenstok gebruikte. De verdachte agent sloeg zo’n dertien keer in tien seconden. Eerst op het onderlichaam, later ook op het bovenlichaam en eenmaal op het hoofd van de verdachte. Hierdoor liep de 21 jarige man een schedelbreuk en ander letsel op.

Gebruik wapenstok

Politieagenten zijn opgeleid in het de-escaleren en worden getraind geweld op een juiste manier toe te passen. Het aanwenden van geweld moet proportioneel zijn. De wapenstok dient te worden gebruikt met één hand en is niet bedoeld voor slaan op het hoofd. Daarnaast is geconstateerd dat de verdachte agent heel vaak achter elkaar slaat, zonder tussentijds het effect van het geweld waar te nemen. De Rijksrecherche onderzocht het geweldsincident. Het OM besloot de politieagent te vervolgen voor de Meervoudige Kamer. Het OM ziet in het geweld primair een poging doodslag. De agent sloeg in een situatie waarbij drie agenten voldoende zouden moeten zijn om de man spoedig onder controle te krijgen. Bovendien sloeg de man met twee handen boven het hoofd vanuit de nek op de schedel van de man, hetgeen tegenstrijdig is aan wat politieagenten in trainingen wordt geleed.

Te ver gegaan

‘De verdachte is fors te ver gegaan in zijn bevoegdheden,’ betoogde de officier van justitie, die ook de andere kant belichtte. Zo nam de 21-jarige zelf plaats in de politieauto. En is de agent voorwaardelijk ontslagen en voert nu andere werkzaamheden uit bij de politie.