UDEN - Een 63-jarige man uit Veghel lette niet goed op toen hij in mei 2022 met z'n auto achterop een fietser reed. Volgens de rechtbank Oost-Brabant is echter niet vast te stellen dat hij langere tijd onvoldoende op de weg en het verkeer lette. Omdat er ook geen sprake was van andere factoren, zoals te hard rijden of rijden onder invloed, wordt de verdachte veroordeeld voor een verkeersovertreding. Hij krijgt een geldboete van 1.000 euro.


De verdachte reed de bewuste dag in zijn auto over de Hoogstraat in Uden en week niet voldoende uit voor een fietser die in dezelfde richting reed. De vrouw overleed aan haar verwondingen.

Volgens de officier van justitie lette de verdachte langere tijd niet goed op het verkeer en op de weg voor hem. Hij zou daarom schuldig zijn aan een verkeersmisdrijf, een zware vorm van schuld in het verkeer.

Geen informatie

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van dit verwijt. In het strafdossier zit namelijk geen informatie waarmee is vast te stellen hoe lang en over welke afstand de verdachte zicht moet hebben gehad op de fietser. Zo kan dus niet worden vastgesteld of de verdachte langere tijd onvoldoende oplette. Ook is geen sprake van bijkomende omstandigheden, zoals te hard rijden of rijden onder invloed. Daarom is er volgens de rechtbank sprake van een verkeersovertreding. De verdachte had onvoldoende aandacht voor het verkeer en de weg voor hem en merkte daardoor het slachtoffer te laat op.

De rechtbank stelt voorop dat mogelijk geen enkele straf het leed van de nabestaanden zal kunnen verzachten. Toch moet er een passende straf worden opgelegd voor de verkeersovertreding. De rechtbank heeft hiervoor gekeken naar vergelijkbare zaken. Ook weegt mee dat de verdachte geen strafblad heeft en tot het ongeluk ruim 40 jaar lang probleemloos auto heeft gereden. Het ongeluk had bovendien ook grote impact op hem. Hij zocht inmiddels contact met de nabestaanden om zijn medeleven te betuigen. Al met al volstaat de rechtbank met een geldboete van 1.000 euro.