VLIJMEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 36-jarige man uit Helmond veroordeeld voor een poging tot doodslag op zijn vriend. Hij krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging.


De verdachte reed in november 2021 met een vriend en diens vriendin naar het huis van zijn vader in Vlijmen. Daar stapte hij uit de auto, haalde een mes uit de woning en kwam terug naar buiten om vervolgens zijn vriend vanuit het niets meerdere keren in de rug te steken. Het lemmet van ongeveer 11 centimeter lang bleef daarbij nagenoeg in zijn geheel in één van de wonden zitten en moest in het ziekenhuis operatief worden verwijderd. Het slachtoffer liep naast steekwonden een klaplong op.


Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de steekpartij voor het slachtoffer. Wat de situatie extra wrang maakt, is dat juist het slachtoffer veel voor de verdachte heeft betekend in een moeilijke fase van zijn leven en tot op de dag van vandaag veel om hem geeft. Ze hebben nog steeds regelmatig contact. Verder weegt mee dat volgens een psychiater en een psycholoog bij de verdachte sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een ongespecificeerde psychotische stoornis. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar.

Intensieve en langdurige behandeling

Als de verdachte niet wordt behandeld voor zijn problematiek, is er volgens de deskundigen een zeer grote kans dat hij opnieuw de fout in gaat. Daarom vindt de rechtbank het noodzakelijk om tbs met dwangverpleging op te leggen. Daarnaast krijgt de verdachte een celstraf van 18 maanden (de officier van justitie eiste 4 jaar cel, naast tbs met dwangverpleging). De rechtbank legt in deze zaak meer nadruk op preventie dan op vergelding. Het is van belang dat de verdachte zo snel mogelijk start met de behandeling, die naar verwachting langdurig en intensief zal zijn. De kans van slagen van die behandeling kan afnemen als de voorafgaande detentie langer duurt.