DEN BOSCH - “Puur handelend vanuit zijn eigen seksuele driften, heeft hij de lichamelijke integriteit van deze jonge meisjes op verregaande wijze aangetast, met gevolgen die nog steeds dagelijks aanwezig zijn.” De officier van justitie liet vanmiddag geen twijfel bestaan over de nawerking van de daden van een 22-jarige man uit Boxtel, een man met een extreem traumatisch verleden en de nodige stoornissen. Die achtergrond, maar ook het leed van de slachtoffers moet worden meegenomen in de strafmaat, zo vindt het Openbaar Ministerie (OM).


In mei 2019 gaat hij in de fout op de dagbesteding in Den Bosch, waar hij cliënt is. Hij misbruikt daar een verstandelijk beperkt meisje op het toilet. Hij trekt zich niets aan van haar verzet en verkracht haar. Er start direct een onderzoek. De man wordt opgepakt en in de cel gezet. Na een tijd vast te hebben gezeten, wordt hij onder zeer strenge voorwaarden (waaronder een enkelband) geschorst. Zijn moeder liet hem eigenlijk amper alleen, maar was even de deur uit “Die beperkte gelegenheid was kennelijk voldoende voor hem, en de drang zo groot, om binnen zijn eigen flat opnieuw een verkrachting te willen plegen.”

Veel geweld
Met veel geweld dringt hij een woning binnen, waar op dat moment een meisje van twaalf aanwezig is. Ze bijt letterlijk van zich af door haar belager in zijn hoofd te bijten. Het meisje pakt ook een mes en verwondt daarmee de hand van de verdachte. Nadat ze meisje heeft geroepen dat ze corona heeft, maakt de man zich uit de voeten. Hij wordt kort daarna aangehouden en de politie doet onderzoek in de woning van het slachtoffer. De verdachte verklaart niet in het huis te zijn geweest, maar daar worden voldoende sporen gevonden worden die het verhaal van het meisje ondersteunen. En ook in de andere zaak heeft de officier van justitie geen twijfels over het bewijs tegen de man.

Verminderd toerekeningsvatbaar
In het onderzoek naar de verkrachting bij de dagbesteding is de verdachte uitgebreid psychologisch onderzocht. Naar aanleiding van de tweede zaak wordt dat onderzoek uitgebreid. De verdachte uit Sierra Leone heeft een extreem traumatisch verleden. Verder wordt er onder meer een matig ernstige verstandelijke beperking geconstateerd en specialisten beoordelen hem als verminderd toerekeningsvatbaar.

Grote impact
De officier van justitie vindt met de specialisten behandeling op zijn plaats: “Eerdere hulpverlening heeft herhaling niet kunnen voorkomen en intensieve behandeling is noodzakelijk om de maatschappij tegen deze man te beschermen.” De officier staat in haar requisitoir ook uitgebreid stil bij het leed dat hij zijn slachtoffers heeft aangedaan: “De impact op deze kwetsbare meisjes is enorm geweest. Hij heeft de lichamelijke integriteit van deze meisjes op verregaande wijze aangetast, met gevolgen die nog steeds dagelijks aanwezig zijn. En daar moet hij straf voor krijgen.”

Het OM vindt zes maanden jeugddetentie in de eerste zaak een passende straf voor de verdachte. Ook voor het tweede feit verdient hij volgens het OM zes maanden jeugddetentie. Daarnaast moet hij worden behandeld in een inrichting voor jeugdigen. Uitspraak in de zaak is over twee weken.