DEN BOSCH - Het leven van een 59-jarige vrouw uit Vught wordt op maandag 6 mei 2019 compleet op zijn kop gezet: ‘Ik durf hier niet meer te fietsen’, snikt de vrouw later in een uitzending van Bureau Brabant, waar ze haar verhaal doet. Een man heeft de vrouw die nacht met geweld van haar fiets getrokken en aan haar jas meegesleurd richting een busje. Vandaag moest een 45-jarige man uit Vlijmen zich hiervoor verantwoorden voor de rechter.


Het slachtoffer is die avond rond 22.30 uur op weg naar haar werk in Den Bosch, wanneer ze op een donker fietspad in Vlijmen wordt overmeesterd door een voor haar volstrekt onbekende man. Hij trekt de vrouw van haar fiets en sleept de hevig geschrokken vrouw over de grond richting een bestelbusje, waarmee hij haar even daarvoor heeft ingehaald. De vrouw verzet zich kranig, weet het portier van de auto dicht te slaan en ziet kans te ontsnappen. Ook haar belager gaat ervandoor.

Onderzoek

Nog diezelfde nacht doet de politie uitgebreid sporenonderzoek op en rond het fietspad. Er worden meerdere interessante sporen gevonden, waaronder een bandenspoor en een tweepolige spanningszoeker. Ook de jas van het slachtoffer wordt in beslag genomen en onderzocht door het NFI. In de hoop de dader zo snel mogelijk te vinden, wordt onder meer een oproep gedaan in Bureau Brabant en Opsporing Verzocht: ‘Sindsdien zie ik hier overal onveiligheden’, zegt ze onder meer. De uitzendingen leveren weliswaar tientallen reacties op, maar leiden niet tot de aanhouding van een verdachte.

Aanhouding

Op woensdag 28 oktober 2020 wordt er op bevel van de officier van justitie alsnog een aanhouding verricht, bijna anderhalf jaar na de gebeurtenis. Kort daarvoor vindt er in de landelijke DNA-databank een match plaats tussen DNA-sporen op de kleding van het slachtoffer, DNA en op de spanningszoeker én het DNA van de op dat moment 44-jarige verdachte. Hij zit op dat moment vast in de PI van Sittard voor twee diefstallen met geweld. Tot en met de zitting van vandaag heeft de man ontkend betrokken te zijn geweest bij de zaak.

Groot leed

De officier van justitie denkt daar heel anders over en stond tijdens de zitting uitgebreid stil bij het leed dat de vrouw is aangedaan: ‘De impact van de gebeurtenis is enorm geweest voor haar. Sinds mei 2019 waant deze vrouw zich niet zonder meer veilig op straat en dat heeft deze man op zijn geweten. De vrouw heeft letterlijk gevochten voor haar leven en daarmee voorkomen dat ze in de bus was meegenomen en vermoedelijk nog ergere dingen had moeten meemaken.’

DNA

De ontkenning van de verdachte heeft haar niet overtuigd. Ze wees in haar requisitoir verder op het DNA-bewijs in de zaak: ‘Nota bene op meerdere plekken is zijn DNA gevonden op de jas van het slachtoffer. Dat, terwijl er geen enkele link is tussen de verdachte en het slachtoffer en er geen logische verklaring is voor zijn DNA op haar jas. Het gaat om precies die plekken waar zij door haar belager werd vastgepakt en meegesleurd. Daarnaast had hij tijdens het delict de beschikking over een soortgelijke auto.’

Eis

‘Voor ons is het meer dan duidelijk dat hij de dader is en dat de maatschappij, en vrouwen zoals dit slachtoffer in het bijzonder, voor langere tijd moeten worden beschermd.’ De officier eiste een gevangenisstraf voor 30 maanden. Uitspraak in de zaak is over twee weken.