HEDEL/NEEDE/NIJMEGEN - “Geweld zoals zich dat na invoering van de avondklok op verschillende plaatsen in Nederland heeft voorgedaan, kan echt niet door de beugel. En in deze zaak had dat ook zomaar kunnen gebeuren. Ook deze verdachten hebben bijgedragen aan het onveilige gevoel.”

Dat zei de officier van justitie woensdag 10 februari tijdens de snelrechtzitting voor de rechtbank in Zutphen. Daar stonden niet de geplande vier, maar twee verdachten terecht vanwege ongeregeldheden rond de avondklok: een 18-jarige vrouw en een 26-jarige man uit Nijmegen. De vrouw is opruiing en voorbereidingshandelingen voor brandstichting ten laste gelegd, de man medeplichtigheid daaraan.

Tegen de 18-jarige vrouw uit Nijmegen is 16 weken celstraf geëist waarvan 4 weken voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Zij zou op 26 januari via sociale media hebben opgeroepen om op het Kerkplein in Malden te verzamelen, en daar te gaan rellen en/of brand te stichten. Ze stuurde daarbij berichten als: “We steken het gemeentehuis in de fik” en “We moeten benzine halen.”

Samen met een 26-jarige man uit Nijmegen werd ze aangehouden bij een tankstation in Malden. De twee zouden elkaar pas kort voor het indicdent hebben leren kennen. Ze zouden elkaar vlak daarvoor hebben ontmoet in een woning waarvan de 26-jarige het adres had gekregen via sociale media. Bij haar aanhouding had de vrouw lege flessen bij zich. In haar tas zat een stuk illegaal vuurwerk (een cobra).Tegen de 26-jarige is een celstraf geëist van 8 weken waarvan 4 weken voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar voor medeplichtigheid aan de voorbereidingshandelingen voor brandstichting. De officier vindt het niet geloofwaardig dat de man zegt niet te weten waarom hij op weg was naar het tankstation.

In totaal waren vandaag in Zutphen vier snelrechtszaken gepland vanwege ongeregeldheden rond de avondklok. De zaak tegen een 34-jarige man uit Hedel, verdacht van mishandeling van politieagenten, is aangehouden. Er lopen nog andere strafzaken tegen hem. De rechter besloot om alle zaken gelijktijdig te behandelen, en wel op 22 april. Ook de zaak tegen een 23-jarige man uit Neede, verdacht van het oproepen tot geweld via sociale media, is aangehouden. Hij kon niet komen vanwege de weersomstandigheden.

In totaal zouden vandaag tien verdachten voor de politierechter van de rechtbank Gelderland, in de ochtend vier in Zutphen, ’s middags zes in Arnhem, onder wie twee minderjarigen. In Almelo was een snelrechtzitting gepland met één verdachte, maar ook die zaak is aangehouden.