DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. De man plaatste en ontstak explosieven bij 2 verschillende woningen in ’s-Hertogenbosch.


Samen met iemand anders reed de verdachte op 27 juli 2022 naar de Goedenrade in ’s-Hertogenbosch. Hij plaatste daar een explosieve lading en heeft deze ook ontstoken. De kracht van de explosie was zo groot dat de voordeur, het voorportaal en de hal van de woning zwaar beschadigd raakten. Muren waren gescheurd en het glas werd uit de ramen geblazen. Tot op 19 meter afstand van de woning is puin aangetroffen. Na deze eerste explosie kwam de verdachte erachter dat hij het verkeerde doelwit te pakken had.

De verdachte reed daarom op 31 juli naar een tweede woning, deze keer aan de nabijgelegen Stapelen in ’s-Hertogenbosch en plaatste ook daar een explosief. Bij deze tweede ontploffing zat aanzienlijk minder flitspoeder in het door de verdachte aangestoken pakket waardoor er een stuk minder schade was.

Levensgevaarlijke situatie

Volgens de rechtbank ontstond er door het plaatsen en ontsteken van het eerste explosief een levensgevaarlijke situatie voor de bewoners die op dat moment in de woning lagen te slapen, onder wie jonge kinderen. De ouders kregen in eerste instantie de slaapkamerdeur van het ene kind niet open. Vervolgens moesten zij op blote voeten, door het gebroken glas en met de kinderen op hun rug, het huis ontvluchten.

De paniek bij de jonge kinderen en de bezorgdheid bij hun ouders moet zeer groot zijn geweest en moet diepe indruk hebben achtergelaten. Nadat de verdachte zich bewust werd van het gevaar en de ernst van de eerste explosie, heeft hij zich niet laten weerhouden tot een tweede aanslag.

De schade bij deze tweede explosie was een stuk minder. Er was geen direct levensgevaar voor de mensen die in het huis lagen te slapen, maar dat wist de verdachte op voorhand niet. Tijdens de behandeling van zijn strafzaak in de rechtbank verklaarde hij immers dat hij bij deze tweede woning een soortgelijk pakket tot ontploffing bracht.

Celstraf, schadevergoeding en bijzondere voorwaarden

Vanwege de ernst van de feiten vindt de rechtbank enkel een gevangenisstraf van forse duur passend en geboden. De verdachte krijgt een celstraf voor de duur van 4 jaar. Een deel daarvan is voorwaardelijk om hem ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Als bijzondere voorwaarde moet hij zich onder andere verplicht laten behandelen in een zorginstelling, moet hij begeleid gaan wonen en moet hij meewerken aan drugs- en alcoholcontroles om zijn middelengebruik te beheersen.

De uitspraak volgt z.s.m.