VEGHEL - Een 21-jarige man uit Veghel is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Dat oordeelt de rechtbank Oost-Brabant. Hij verstuurde een kogelbrief, maakte zich schuldig aan bedreiging, stak een auto in brand en had een vuurwapen voorhanden.

In december 2021 stopte de verdachte een kogelbrief in de brievenbus van het ouderlijk huis van het slachtoffer in Veghel. Via WhatsApp bedreigde hij haar vader en dwong het slachtoffer tot betaling van 25.000 euro.

Later die maand stak hij de bedrijfswagen van de vader van het slachtoffer in brand waarbij ook een personenauto van een buurtbewoner vlam vatte. Bij zijn aanhouding had de verdachte een vuurwapen met bijbehorende patronen in huis.

Onvoldoende bewijs voor dwang tot prostitutie

Volgens het slachtoffer zou zij door de verdachte tot prostitutiewerk zijn gedwongen. De verdachte ontkent dat, maar sprak op zijn beurt niet tegen dat het slachtoffer prostitutiewerk heeft verricht. De verdachte verklaarde dat hij een seksadvertentie voor haar beheerde, afspraken met klanten maakte en het slachtoffer vergezelde naar seksafspraken.

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs om de verklaring van het slachtoffer -dat zij zou zijn gedwongen- te ondersteunen. Er zijn geen getuigenverklaringen en uit de inhoud en toon van WhatsApp-gesprekken tussen de verdachte en het slachtoffer blijkt ook niet dat de verdachte enige dwang of druk op het slachtoffer heeft uitgeoefend. De rechtbank spreekt de verdachte dan ook vrij van dit feit.

Grote impact

Op jonge leeftijd, in een tijdsbestek van één maand, pleegde de verdachte vier heftige feiten. Met zijn handelen heeft hij geen enkele rekening gehouden met het leed dat hij de slachtoffers heeft toegebracht. De gebeurtenissen hadden en hebben grote impact op de slachtoffers. De rechtbank acht het zorgelijk dat de verdachte - op jonge leeftijd - dit soort zware delicten pleegt en dat hij tijdens de zitting nauwelijks blijk gaf van mededogen met de slachtoffers.

De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 24 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een contact- en gebiedsverbod. Hij mag gedurende 3 jaar niet in een straal van 5 kilometer rond de woning van de slachtoffers komen.