VEGHEL - Twee mannen uit Veghel (22 en 25 jaar) zijn veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit. De oudste maakte zich daarnaast schuldig aan witwassen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald. De mannen krijgen ieder een gevangenisstraf van 12 maanden.


In juli 2022 vonden er op 4 verschillende momenten schietincidenten plaats in Oss. Naar aanleiding daarvan deed de politie een aantal invallen. De 22-jarige verdachte bevond zich in de woonkamer van één van de huizen waar de politie binnenviel. In de salontafel lagen twee gebruiksklare vuurwapens en munitie.

De 25-jarige verdachte werd op de openbare weg aangehouden met een half geladen vuurwapen. In zijn woning werd in een sok een bedrag van 7.800 euro aangetroffen. Volgens de verdachte had hij dit contante bedrag in bezit doordat hij regelmatig geld had opgenomen van zijn bankrekening en was dat geld bestemd voor een vakantie in Turkije. De rechtbank vindt dit hoogst onwaarschijnlijk. Er is niet komen vast te staan dat het geld is opgenomen van een rekening en daarmee is sprake van witwassen.

Witwassen en wapenbezit

De rechtbank vindt het een zeer zorgelijke situatie dat beide verdachten een gebruiksklaar wapen binnen handbereik wilden hebben. Dit rekent de rechtbank de verdachten ernstig aan. De verdachten legden bovendien op geen enkel moment verantwoording af voor het bezit van de vuurwapens. De jongste beriep zich zelfs telkens op zijn zwijgrecht.

Al met al krijgen de verdachten een gevangenisstraf van 12 maanden. Het bedrag dat bij de oudste verdachte in huis werd aangetroffen, is in beslag genomen en krijgt hij niet meer terug.