DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft 5 verdachten veroordeeld voor de groepsverkrachting van een destijds 15-jarig meisje in ’s-Hertogenbosch. Eén van de jongens (destijds minderjarig) had daarnaast seks met een wilsonbekwaam minderjarig meisje. Hij krijgt de maximale jeugddetentie van 2 jaar. De andere 4 verdachten krijgen een gevangenisstraf van 3 jaar. Een zesde verdachte wordt vrijgesproken van betrokkenheid.

Het 15-jarige meisje was in april 2019 met vrienden in een ‘chillruimte’ in het bedrijf van de destijds minderjarige verdachte en bleef daar later op de avond alleen achter met een jongen. Er kwamen steeds meer jongens binnen die het meisje niet of nauwelijks kenden en die haar in een kleine slaapkamer boven de chillruimte dwongen tot seksuele handelingen. Het meisje voelde zich op dat moment niet goed en was niet in staat adequaat te reageren. De rechtbank stelt vast dat de 5 verdachten (uit ’s-Hertogenbosch - nu 20, 21, 21 en 26 jaar - en uit Rosmalen - nu 21 jaar) ongeveer een uur lang onbeschermde seks hadden met het slachtoffer.

De eigenaar van het bedrijf, de destijds minderjarige jongen, had een paar maanden eerder ook al seks met een wilsonbekwaam minderjarig meisje. Ook zij was 15 jaar. De Rosmalenaar werd ook verweten seks te hebben gehad met dit meisje, maar volgens de rechtbank is hiervoor onvoldoende bewijs. Hij wordt hiervan dan ook vrijgesproken.

Volgens de verdediging had ook de minderjarige verdachte hiervan moeten worden vrijgesproken, net als alle verdachten zouden moeten worden vrijgesproken van de groepsverkrachting. Ze pleitten kort gezegd dat de meisjes wisselend en tegenstijdig verklaarden en dat hun verklaringen daarom niet zouden mogen worden gebruikt als bewijs. De rechtbank heeft de verklaringen van de meisjes echter zorgvuldig bekeken en komt tot een andere conclusie. De verklaringen zijn over het geheel genomen wel degelijk betrouwbaar en geloofwaardig en worden op belangrijke punten ondersteund door ander bewijs.

Meisjes behandeld als gebruiksvoorwerp
De jongens hielden op geen enkele wijze rekening met de belangen van de meisjes en behandelden hen als gebruiksvoorwerp. Het eerstgenoemde meisje werd verkracht in een relatief kleine slaapkamer, waar ze werd omringd door meerdere jongens. Dit alles moet zeer vernederend zijn geweest. De jongens behandelden het meisje respectloos door haar uit te lachen als ze zei dat ze iets niet wilde. Uit niets blijkt dat één van de verdachten zich op enig moment heeft afgevraagd hoe dit alles voor het meisje was. Dit slachtoffer is nog steeds onder behandeling voor het door haar opgelopen trauma.

Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de strafbare feiten grote onrust veroorzaakten in de plaatselijke omgeving. De rechtbank gaat niet mee in het verzoek van de verdediging om de verdachten strafvermindering te geven vanwege de impact van de negatieve media-aandacht op hun levens. De verdachten hadden kunnen weten dat verkrachting van een jong meisje door een groep jongens schokkend en dus nieuwswaardig is. Wel weegt mee dat er lange tijd is verstreken tussen de delicten en de uiteindelijke berechting.

Contactverbod en schadevergoeding
Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank naar soortgelijke zaken gekeken. Uitgangspunt voor verkrachting is een celstraf van 24 maanden. De rechtbank legt in dit geval een hogere straf op omdat er sprake is van meerdere daders en van een vernederende setting voor het meisje, de groepsverkrachting ongeveer een uur duurde, het meisje pas 15 jaar was en het ging om onbeschermde seks. Daarnaast moeten de verdachten een schadevergoeding van bijna 9.000 euro betalen aan het slachtoffer van de groepsverkrachting en krijgen zij een contactverbod met haar van 5 jaar. De 20-jarige Bosschenaar mag ook 5 jaar lang geen contact zoeken met het andere slachtoffer.