DEN BOSCH/OSS - Na een rechtshulpverzoek en intensieve periode van samenwerking tussen de Duitse politie en de districtsrecherche in Den Bosch, deed de politie donderdagochtend 25 instappen op verschillende locaties in de regio en op andere plaatsen in het land. Aanleiding was een rechercheonderzoek naar een reeks plofkraken in Duitsland. We hielden drie mannen aan. Op diverse locaties werden voertuigen en goederen in beslaggenomen.


De georganiseerde misdaad gaat vaak over landgrenzen heen. De recherche in Den Bosch startte naar aanleiding van een rechtshulpverzoek in samenwerking met de Duitse politie een onderzoek. Door deze intensieve samenwerking kwam een groepering in beeld die vermoedelijk vanaf maart 2022 in wisselende samenstelling verantwoordelijk is voor meer dan tien plofkraken in Duitsland. Daarbij werd alles bij elkaar ruim een miljoen euro buit gemaakt. Gedurende het onderzoek kwamen voornamelijk verdachten uit de regio Den Bosch in beeld. Verder bleek dat de verdachten zich mogelijk niet alleen bezighielden met het organiseren en uitvoeren van plofkraken, maar ook werd duidelijk dat de verdachten zich waarschijnlijk bezighielden met voertuigcriminaliteit; het omkatten van auto’s. Dat betekent dat bijvoorbeeld een gestolen auto een nieuwe identiteit krijgt door het te voorzien van het chassisnummer van een sloopauto. De locaties waar we tijdens de actiedag naar binnen gingen, betroffen woningen, waaronder die van de verdachten, loodsen en garageboxen.

Resultaten
Behalve op diverse plekken in de stad en de regio Den Bosch en in Oss doorzochten we ook locaties in andere delen van het land. We deden doorzoekingen in Amsterdam, Berkel en Rodenrijs, Ankeveen en Utrecht. Er werd gezocht naar goederen in relatie tot plofkraken, voertuigcriminaliteit en waardevolle goederen die mogelijk met crimineel geld werden bekostigd.

In een kelderbox van een flatgebouw aan de Helftheuvelpassage in Den Bosch en in een pand op een woonwagencentrum in Oss werd een hoeveelheid explosief materiaal aangetroffen. Er werden in Den Bosch woningen ontruimd en we zetten de omgeving af. De EOD stelde het spul op beide locaties veilig en bracht het op een veilige plek tot ontploffing. Op twee locaties in Den Bosch namen we automatische vuurwapens in beslag. In een pand in Rosmalen vonden we zo’n 18 kilo chrystal meth, dat we uiteraard ook in beslag namen. We namen op een locatie in Ankeveen een aantal auto’s in beslag die nader zullen worden onderzocht in het kader van het onderzoek naar voertuigcriminaliteit. In Amsterdam namen we een Audi RS6 in beslag, die mogelijk gebruikt werd bij gepleegde plofkraken. Ook in Den Bosch werd een dure auto, een Mercedes, in beslag genomen. Verder namen we vanuit Oss en vanaf een locatie in Den Bosch twee waterscooters in beslag. Op meerdere locaties troffen we vuurwapens aan. Tenslotte namen we gegevensdragers, chemicaliën voor de productie van synthetische drugs en contant geld in beslag. Er zal naar aanleiding van aangetroffen informatie verder financieel onderzoek worden gedaan.

Verdachten
De verdachte die donderdag op verzoek van de Duitse autoriteiten bij de actie werden aangehouden, is een man uit Den Bosch 31 jaar oud. Verder werd een 19-jarige man uit Den Bosch aangehouden voor wapenbezit en een 36-jarige Bosschenaar voor het bezit van explosieven en vuurwapenbezit. Het aangehouden drietal zit vast. Voor de man die op verzoek van de Duitse autoriteiten werd opgepakt is een overleveringsprocedure gestart. Het onderzoek gaat onverminderd voort en meer aanhoudingen sluiten we niet uit.

Samenwerking
Aan de actiedag deden in totaal zo’n 300 collega’s mee. Behalve een groot aantal tactisch rechercheurs, werden onder andere de specialisten van de forensische- en digitale opsporing ingezet. De inzet op de diverse locaties in het land werd verder ondersteund door verschillende samenwerkingspartners van onder andere de Landelijke Eenheid en Defensie, zoals de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Ook werden speurhonden van de Douane ingezet. Verder verleende het LIV (Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit bijstand. Het LIV is een informatie- en kenniscentrum dat een bijdrage levert aan de opsporing en bestrijding van voertuigcriminaliteit. Deze samenwerkingen hebben voor een effectieve en efficiënte actiedag gezorgd.

Veel buit en veel schade
De groepering wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor een plofkraak in de nacht van 28 op 29 september 2022 in het Duitse Mayen. Daar is door middel van de plofkraak een geldbedrag van bijna € 115.000 buitgemaakt, waarbij aan het bankgebouw een materiële schade is toegebracht van minstens € 200.000,-. Ook wordt de groepering verdacht van een plofkraak op 27 april 2022 in Arnsberg, waarbij er bijna € 150.000 euro is buitgemaakt, maar er ook voor bijna €350.000,- schade is toegebracht aan het bankgebouw. Alle plofkraken waarvan de groepering wordt verdacht, vonden plaats in de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Nedersaksen.

Plofkraken
Bij een plofkraak wordt een geldautomaat door criminelen met explosieven tot ontploffing gebracht, in de hoop daardoor toegang tot de kluis krijgen Daarvoor worden verschillende soorten explosief materiaal gebruikt. Het gevaar en de risico’s voor de plofkraker, als ook voor de omgeving, is enorm. Het veroorzaakt vaak zeer grote schade, maar lang niet altijd bereiken de plofkrakers hun doel.

Help mee en meld
Iedereen kan te maken krijgen met criminaliteit. Zie, hoor of ruik je onraad? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, bel hiervoor 0800-7000.