DEN BOSCH/TILBURG - De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag celstraffen van 3 tot 8 jaar opgelegd aan 8 mannen, van wie 6 afkomstig uit Noord-Brabant. Zij zijn onder meer veroordeeld voor het medeplegen van voorbereidingshandelingen voor de grootschalige productie van harddrugs. Daarnaast heeft een aantal verdachten voorbereidingshandelingen getroffen voor de export van xtc-pillen naar Togo.

Eén van de verdachten kwam in 2019 in beeld bij de politie, onder meer doordat zijn naam in andere onderzoeken naar voren kwam en er een anonieme tip over hem was ontvangen. Hij zou als metaalbewerker smeltbakken en koelers maken die gebruikt worden in drugslabs. Vanwege deze verdenking werden in het kantoor van verdachte een camera en microfoon geplaatst waarmee vertrouwelijke gesprekken werden opgenomen. Hierdoor kreeg de politie veel belastende informatie in handen en ook zicht op andere verdachten. In september 2020 werden uiteindelijk zeven mannen van de groep aangehouden. De achtste verdachte is later in beeld gekomen.


EncroChat

In deze strafzaak speelt het gebruik van versleutelde berichten via EncroChat als bewijsmateriaal een grote rol. De verdachten gebruikten EncroChat-telefoons om versleutelde berichten naar elkaar te versturen. Nadat de server van het bedrijf EncroChat in 2020 werd gehackt kwam de inhoud van deze berichten in handen van de politie. Daaruit bleek onder meer dat er plannen waren om een grote hoeveelheid drugs te transporteren naar Togo. Daarnaast werd gesproken over opslaglocaties, grondstoffen en koks voor de productie van drugs.


Tijdens de behandeling van deze strafzaak stelden de advocaten van de acht verdachten het gebruik van EncroChat als bewijs ter discussie. De rechtbank heeft zich over deze vraag gebogen en is tot de conclusie gekomen dat het gebruik rechtmatig is.


Straffen

De straffen die vandaag werden opgelegd variëren. Alle betrokkenen hebben een eigen rol vervuld. Een 54-jarige Bosschenaar, die wordt gezien als spin in het web en fungeerde als opdrachtgever en financier, kreeg de hoogste straf: een gevangenisstraf van acht jaar.

Zijn rechterhand, een 55-jarige Tilburger, kreeg zeven jaar gevangenisstraf. De 49-jarige metaalbewerker uit Tilburg werd veroordeeld tot vijf jaar cel. De andere verdachten kregen drie tot vijf jaar gevangenisstraf.


Geldboetes

Daarnaast heeft de rechtbank bepaald dat de verdachten verschillende inbeslaggenomen goederen niet terugkrijgen. Ook zijn ontnemingsprocedures opgestart. Dit betekent dat nog wordt bekeken welk financieel voordeel is verkregen uit de strafbare feiten en welk bedrag terugbetaald moet worden. Nu de verdachten op deze manieren al financieel getroffen worden, vindt de rechtbank het niet zinvol om geldboetes op te leggen, zoals het Openbaar Ministerie eerder had geëist.