DEN BOSCH - Tussen het voorjaar van 2020 en de zomer van 2021 zoekt een oudere man uit de omgeving van ‘s-Hertogenbosch online contact met mannen. De man voelt zich – mede vanwege alle beperkingen door de coronacrisis – eenzaam en zoekt zo wat afleiding. Hij raakt via een contactwebsite in gesprek met twee jongemannen uit Arnhem. Er ontstaat een vriendschappelijk contact, dat uiteindelijk leidt tot overmaking van grote sommen geld door het slachtoffer aan de beide verdachten. Wij vinden dat zij misbruik hebben gemaakt van de eenzaamheid en kwetsbaarheid van deze man door hem te bewegen om geld over te maken.

Dat laatste werd ontdekt door een van de buren van de man. Een familielid van het slachtoffer die ook zijn financiën beheert wordt meteen ingelicht. Het slachtoffer blijkt gedurende langere tijd verschillende bedragen naar de beide verdachten te hebben overgemaakt.

Geld en waardevolle spullen
Totaal gaat het om bijna anderhalve ton. Het onderzoek leidt naar de eerder genoemde Arnhemmers van inmiddels 25 en 28 jaar oud, tussen wie geen verband blijkt te bestaan. De jongste van de twee heeft het grootste gedeelte van het geld op zijn bankrekening ontvangen. Bij huiszoeking treft de politie auto’s, exclusieve merkkleding en sieraden aan. De oudste verdachte heeft enkele duizenden euro’s op zijn rekening gekregen van het slachtoffer.

Slachtofferbeslag
Beide verdachten zijn aangehouden op verdenking van oplichting en verduistering. De jongste verdachte is ook aangehouden voor witwassen. Bovendien is er beslag gelegd op het geld en de goederen die bij de verdachten zijn aangetroffen. Met dit zogenaamde slachtofferbeslag, bestaat de kans om het slachtoffer mogelijk (deels) schadeloos te kunnen stellen als de verdachten schuldig bevonden worden.

Beide verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris. Beide mannen zijn op vrije voeten onder de voorwaarde dat ze geen contact leggen met het slachtoffer.