DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft besloten om twee verdachten in het onderzoek naar racistische uitlatingen tijdens FC Den Bosch - Excelsior op 17 november 2019 niet te vervolgen vanwege onvoldoende bewijs. Wij vroegen de officier van justitie naar de achtergronden van die beslissing en stelden hem vijf vragen.

Het was toch voor iedereen duidelijk dat Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend? Waarom dan toch deze beslissing?“

Dat die middag in Den Bosch de meest weerzinwekkende dingen zijn geroepen vanaf de tribune is volstrekt helder. De vraag is echter wat er precies door wie is gezegd. Alleen een vermoeden hebben is niet voldoende om iemand te vervolgen. Je hebt hard bewijs nodig en daaraan ontbreekt het in deze zaak simpelweg.”

Maar er zijn beelden waarop je mensen ziet schreeuwen en roepen? Dat is toch bewijs?

“Zo simpel is het niet. Op beelden zie je mensen schreeuwen en roepen, maar het is niet helemaal duidelijk wat er wordt gezegd. De man die wij eerder hebben aangehouden ontkent dat hij zich racistisch heeft uitgelaten. Wij hebben meerdere liplezers ingeschakeld om duidelijkheid proberen te krijgen over wat er precies door hun is geroepen, maar die specialisten komen niet tot een eenduidige vertaling van wat er geroepen is. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo loopt juist tijdens het roepen iemand door het beeld, waardoor een deel weg is gevallen.”

Waarom nu pas deze beslissing?
“Het onderzoek heeft om meerdere redenen lang geduurd. Om te beginnen zijn dit soort zaken erg complex en die duren vaak langer, bijvoorbeeld omdat er externe partijen als liplezers moeten worden ingeschakeld. Er zijn bij de politie meerdere teams betrokken geweest en ook dat heeft invloed gehad op de voortvarendheid, net als de coronacrisis en andere lopende zaken die aandacht vroegen.”

Hoe nu verder?
“Dit onderzoek is voor ons afgesloten en het is treurig dat onduidelijk is gebleven wie zich die middag zo schandelijk, kwetsend en strafbaar heeft gedragen. De impact van deze woorden mag niet onderschat worden. Wij hebben Ahmad Mendes Moreira vanmiddag verteld over de resultaten van ons onderzoek en ook hij begrijpt dat voor een succesvolle vervolging voldoende bewijs noodzakelijk is. Alleen vermoedens zijn niet genoeg zijn, het gaat om bewijs.”

Diezelfde dag werd de trainer van FC Den Bosch bedreigd. Hoe staat het met dat onderzoek?

“De trainer van FC Den Bosch is die dag toegevoegd aan een WhatsApp-groep en is daarin vervolgens bedreigd. In die zaak hebben wij wel hard bewijs kunnen verzamelen. De schuldigen hebben een boete gekregen van tweehonderd euro en voor ons is de zaak daarmee afgedaan.”