OSS - Ambsdwang is een misdrijf tegen het openbaar gezag. Een ambtenaar wordt bij ambsdwang gedwongen tot het doen of nalaten van ambtsverrichtingen. En ook van dit feit wordt een lid van de criminele organisatie rond Operatie Alfa door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht. Het draait allemaal om een telefoontje, dat maanden na zijn arrestatie in november 2019 door een van de verdachten werd gepleegd vanuit de gevangenis. Vandaag werd de zaak behandeld voor de rechtbank in Den Bosch: “Dit rekenen wij hem zwaar aan.”

Op 3 april werd een medewerker van de gemeente Oss gebeld door de verdachte, die sinds zijn aanhouding in november 2019 gedetineerd zat. “In dit gesprek stelde hij onder meer dat er sprake was van onterechte sloop van zijn woonwagen in Oss, en dat hij daarom als tegenprestatie wenste dat de gemeente voor hem een woonwagen zou regelen die hem zinde”, zo leidde de officier van justitie de verdenking in. Mocht het allemaal niet naar de wens van de verdachte worden geregeld, dan zouden er volgens hem maatregelen volgen. De man zei onder meer: “De burgemeester heeft een heel mooi huis en die weet ik te wonen, dat huis gaat ook plat zeg maar” en “Ja, als ik er uit kom, de dag dat ik er uit kom, d'r huis gewoon plat, zo simpel is het”.

Grote impact
De woorden hadden grote impact op de gemeente en op de burgmeester: “Het is zonneklaar dat deze woorden een dreigend karakter hadden. Dat geldt eens temeer wanneer wordt bedacht dat de verdachte tijdens het telefoongesprek in voorarrest zat, onder meer voor zijn betrokkenheid bij vuurwapens en deelname aan de criminele organisatie van zijn broer.”

Niet gezwicht
De gemeente en de burgemeester zijn niet gezwicht voor de intimidatie. De onder druk door hem geëiste standplaats of woonwagen werd niet toegewezen. De officier van justitie legt uit wat dat betekent: “Daarom is het gebleven bij een poging tot abtsdwang, iets dat wij hem zwaar aanrekenen.”