DEN BOSCH - Vorig jaar augustus kwam de 50-jarige Peter Stolzenbach uit Den Bosch om het leven bij een aanrijding in zijn woonplaats. Hij wordt op de kruising in zijn auto aangereden door een auto. Dat voertuig is even daarvoor gestolen bij een carjacking in Erp. Vandaag stond de verdachte voor de rechter.

Het is nog vroeg op zaterdag 1 augustus 2021. Nietsvermoedend rijdt een 67-jarige man uit Veghel even na 8.00 uur over de N279 bij Erp als er plotseling een man op de motorkap van zijn Range Rover springt. Met geweld wordt de bestuurder uit de auto getrokken. Hevig geschrokken ziet hij hoe de onbekende man er in zijn auto vandoor gaat in de richting van Den Bosch. Daar gaat het tegen 8.30 uur helemaal mis als hij de auto van Peter Stolzenbach vol in de flank raakt op de kruising van de Zandzuigerstraat met de Bruistensingel.

Door deze aanrijding is Peter komen te overlijden. Het hele leven van de familie Stolzenbach is hiermee sinds 1 augustus 2021 compleet op zijn kop gezet. Niets is en wordt meer hetzelfde, zowel binnen het gezin, de rest van de familie en ook zakelijk.

Roekeloos rijgedrag
Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte op een onverantwoorde wijze heeft gereden. Meerdere getuigen spreken over hoge snelheden en dat wordt bevestigd door onderzoek van verkeersspecialisten. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte op het moment van de aanrijding ruim 110 kilometer per uur reed. Ook reed hij door rood. Peter had geen schijn kans.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Op meerdere getuigen maakte de verdachte een verwarde indruk. Pas een paar dagen na zijn aanhouding is hij goed aanspreekbaar voor een verhoor. Daarin vertelt hij over zijn verslaving en zijn psychische problemen. Tegen die achtergrond is de verdachte onderzocht door een psycholoog en psychiater. Na onderzoek wordt gesteld dat de verdachte lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische trekken. Tijdens het ongeval was de man volgens specialisten verminderd toerekeningsvatbaar.

Groot leed
Bij het bepalen van de strafeis houdt de officier van justitie rekening met de conclusies, bevindingen en onderbouwing van de deskundigen. Dat geldt ook voor de ernst van de feiten en de enorme gevolgen voor de nabestaanden: ‘Peter was een actieve man van net vijftig met een gezin en eigen bedrijf, GroenRijk in Den Bosch. De nabestaanden hebben de afgelopen maanden in een achtbaan van emoties gezeten. Naast het verlies van hun dierbare echtgenoot, vader, broer en zwager, verloren zij ook de directeur van hun bedrijf. Peter is letterlijk uit hun leven gerukt.'

Strafeis
Dat de verdachte zich die ochtend roekeloos heeft gedragen, lijdt volgens het OM geen twijfel: ‘Hij liet voortdurend gevaarlijk en onfatsoenlijk rijgedrag zien. Hij heeft die zondagochtend een spoor van vernielingen, schade, schrik en onherstelbaar leed veroorzaakt. Het is echt een dollemansrit geweest, waarbij het een wonder mag heten dat hij niet nog meer leed heeft aangericht.’ De officier eist een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk en een opname in kliniek. Uitspraak is over twee weken.