NOORD-BRABANT - De landelijke MONO campagne, gericht op het terugdringen van afleiding in het verkeer, is opnieuw van start gegaan op 4 maart 2024. Naast de reguliere controles op afleiding in het verkeer kondigt de politie een extra handhavingsactie aan onder de noemer 'Ogen op de weg'. Na een succesvolle uitvoering in 2023 blijkt dat handhaving op afleiding onderweg nog steeds van cruciaal belang is. Het gebruik van mobiele apparaten, eten, drinken, make-up aanbrengen en andere activiteiten die de aandacht van de bestuurder afleiden, kunnen leiden tot verkeersongevallen.

Het afgelopen jaar heeft de politie bij de handhavingsactie van 2023 ervaren dat een groot deel van de overtredingen niet bewust plaatsvindt. Dit onderstreept de noodzaak van voortdurende handhaving. Het doel van de actie in 2024 is om weggebruikers bewust te maken van hun overtredingen en de potentiële risico's van afleiding tijdens het rijden. Dit zal onder andere gebeuren door middel van staande houdingen en op dat moment het gesprek aan te gaan met de overtreder.

De handhavingsactie 'Ogen op de weg' is een gezamenlijke inspanning van de politie Zeeland-West-Brabant, Oost-Brabant en de Provincies Zeeland en Noord-Brabant. Gedurende 16 dagen zullen politieagenten in Zeeland en Noord-Brabant de weg opgaan met deze actie. Naast de gebruikelijke touringcar zal ook de MONOcam worden ingezet om het gedrag van weggebruikers te monitoren en vast te leggen.

De MONOcam is een geavanceerd apparaat dat specifiek is ontworpen om afleiding in het verkeer te detecteren. Het stelt de politie in staat om in real-time te zien of bestuurders hun telefoon gebruiken of andere vormen van afleiding ervaren tijdens het rijden.

Woordvoerder van de politie: "Veiligheid op de weg is van het grootste belang voor ons allemaal. Met de handhavingsactie 'Ogen op de weg' willen we niet alleen overtreders bestraffen, maar vooral bewustwording creëren. Het is cruciaal dat weggebruikers zich bewust zijn van de gevaren van afleiding tijdens het rijden en de verantwoordelijkheid nemen om hier iets aan te doen."

De politie roept alle weggebruikers op om alert te zijn en zich te concentreren op het rijden zonder afleiding. Het doel is om samen de wegen veiliger te maken voor iedereen. Daarnaast wil de politie benadrukken dat de boete voor het niet handsfree bellen niet gering is. Sinds 1 maart 2024 bedraagt de boete namelijk €420 voor dit feit.