DEN BOSCH - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 40-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Hij heeft de ex-man van zijn vriendin gewurgd en daarna het chalet waar het slachtoffer woonde in brand gestoken. De man is ook veroordeeld voor drugsbezit. De rechtbank Limburg legde de man eerder 14 jaar gevangenisstraf op.

Op 23 januari 2019 is de man naar het chalet van de ex-man van zijn vriendin gegaan op een camping in Meerlo omdat hij verhaal wilde halen naar aanleiding van appjes die het slachtoffer had gestuurd over de omgangsregeling met de kinderen. Dit is uitgemond in een confrontatie met het slachtoffer, waarbij de man de ex-man heeft gewurgd. Nadat de man had geconstateerd dat het slachtoffer was overleden, heeft hij brand gesticht in het chalet. De man heeft later aan de politie verklaard dat te hebben gedaan om sporen te wissen.

Daarnaast heeft de politie bij de man en bij de woning van zijn vriendin ongeveer 7 kilo harddrugs en 4 kilo softdrugs aangetroffen.

Geen sprake van noodweer(exces)
De verdediging deed een beroep op noodweer(exces), maar net als de rechtbank heeft het hof dat verweer verworpen. De man verklaarde dat het slachtoffer een mes pakte en daarmee een stekende beweging maakte. Daarop heeft hij de pols van het slachtoffer gepakt, zichzelf achter het slachtoffer gedraaid en hem in een nekklem genomen. Toen de man voelde dat het slachtoffer nog kracht kon zetten met zijn arm, heeft hij nog meer kracht op zijn nek gezet. Net zo lang tot het lichaam van het slachtoffer slap werd en hij was overleden.

Hoewel de man zich mocht verdedigen tegen de aanval met het mes, heeft hij niet proportioneel gehandeld door het slachtoffer zo lang in een nekklem te nemen dat hij overleed. Voor het hof is niet gebleken dat er sprake was van een zodanig hevige gemoedsbeweging dat hij is doorgeschoten in de verdediging. Daarom is er geen sprake van noodweerexces.

Passende straf
De man heeft zich niets aangetrokken van de gevolgen van zijn daad en alleen maar oog gehad voor zijn eigen belang: het vernietigen van bewijsmateriaal om er zo zelf mee weg te komen. Het hof heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar straffen die worden opgelegd in soortgelijke zaken. Voor doodslag wordt in de regel een straf van 8 jaar opgelegd, voor brandstichting 2 jaar. Voor het drugsbezit legt het hof de man nog eens 2 jaar gevangenisstraf op. Daarmee komt het hof tot een gevangenisstraf van 12 jaar.

Daarnaast moet de man aan de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 51.000 euro.