DEN BOSCH - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch ontslaat een 19-jarige man van alle rechtsvervolging. Op oudejaarsdag 2022 had hij een leeftijdsgenoot van 18 jaar doodgestoken maar volgens het hof was dit uit zelfverdediging. De rechtbank Oost-Brabant had hem eerder veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel voor doodslag.

Steekpartij

Op oudejaarsdag 2022 vond overdag in het centrum van Bladel een steekpartij plaats tussen twee leeftijdsgenoten. De twee jongemannen hadden al enige tijd een conflict met elkaar en toen zij elkaar die dag tegenkwamen mondde een gesprek uit in een woordenwisseling en een fysieke confrontatie. De verdachte trok daarbij een mes en stak het slachtoffer neer. Aan de gevolgen daarvan is het slachtoffer overleden.

Oordeel van het hof: doodslag en noodweerexces

Net als de rechtbank veroordeelt het hof de verdachte voor doodslag. De verdachte zegt dat hij handelde uit zelfverdediging. Volgens hem bleef de andere jongeman de confrontatie zoeken, ondanks dat hij hem meerdere keren vroeg weg te gaan. Het hof moet nu de vraag beantwoorden of er voor de verdachte sprake is geweest van een situatie waarin hij zich mocht verdedigen.

Het hof oordeelt dat de verdachte in een zogenaamde noodweersituatie heeft verkeerd, waarin hij verdedigend mocht handelen. Hij is daarin wel te ver gegaan, vindt het hof, zodat een beroep op noodweer niet slaagt. Het beroep op noodweerexces slaagt wel. De verdachte verkeerde bij de confrontatie met zijn leeftijdsgenoot zodanig in doodsangst dat hij zich mocht verdedigen. De gewelddadige voorgeschiedenis die beide jongemannen met elkaar hadden heeft hierbij een rol gespeeld. Wanneer sprake is van noodweerexces is de dader niet strafbaar. Het hof ontslaat de jongeman daarom van alle rechtsvervolging, zodat geen straf wordt opgelegd.