DEN BOSCH - Dinsdag 14 juli hield de politie een 21-jarige man uit ’s-Hertogenbosch aan op verdenking van o.a. identiteitsfraude en oplichting. Een tiental slachtoffers deed aangifte.


De Bosschenaar misbruikte gegevens van slachtoffers en plaatste bestellingen bij webwinkels, deed aanvragen voor leningen en telefoonabonnementen en reageerde op verkoopadvertenties. Ook wordt de man verdacht van het namaken van de tikkie betaalsite om zo slachtoffers geld afhandig te maken.

Onderzoek
In februari werd er aangifte van identiteitsfraude gedaan tegen de verdachte. Al snel bleek dat er meer gevallen waren van identiteitsfraude die in verband konden worden gebracht met de verdachte en dat er ook aangiftes tegen de verdachte waren gedaan van internetfraude. De politie startte een onderzoek naar de verdachte waaruit bleek dat de verdachte er voor zorgde dat er automatisch uit naam van de slachtoffers gereageerd werd op verkoopadvertenties. Door het bouwen van een “bot” werden er honderden automatisch gegenereerde berichten naar verkopers gestuurd met de vraag of het product nog te koop was en ze terug wilden bellen of mailen. Hierdoor werd één van zijn slachtoffers binnen 48 uur door 1200 personen benaderd. Een ander slachtoffer ontving in korte tijd zo’n 2000 berichten, telefoontjes en voicemailberichten.

Doorzoeking
De verdachte werd dinsdagochtend 14 juli in zijn woning aangehouden. Na de aanhouding werd de woning doorzocht door agenten en digitale specialisten. De man zit vast voor verder onderzoek.

“Met deze aanhouding laten we zien hoe belangrijk het doen van aangifte van computercriminaliteit is”, aldus de teamleider van het onderzoek bij de politie Oost-Brabant. “Online blijven daders vaak anoniem en wanen ze zich onaantastbaar. De pakkans wordt vergroot wanneer we verschillende aangiftes kunnen bundelen, want met die informatie krijgen we een beter beeld van een dader of dadergroep en hun manier van werken.”

Voorkom dat u slachtoffer van computercriminaliteit wordt
Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. Wel kunt u maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van computercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken. Kijk voor tips op https://www.politie.nl/themas/cybercrime.html. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte! Internetcriminelen gaan door tot ze worden gestopt. Daarom is het belangrijk om altijd aangifte te doen. De informatie uit uw aangifte is mogelijk ons laatste puzzelstukje om bij een verdachte te komen.