OSS - De zus van Peter Hovens uit Oss belde iedere dag met hem, maar kreeg na 21 februari 2019 geen contact meer met haar broer. Toen zijn familie ging kijken, vonden ze Peter. Hij bleek met veel geweld om het leven te zijn gebracht. Het verdriet voor de nabestaanden is nog altijd enorm en deze week werd opnieuw veel van ze gevraagd tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Ze zagen vandaag hoe de officier van justitie jarenlange celstraffen eiste tegen de twee verdachten: “Peter wordt nog altijd gemist.”


Al jaren woont Peter Hovens in een studio op de tiende verdieping van een flat aan de Lisztgaarde in Oss. Door zijn familie wordt hij omschreven als een warme en lieve man, vader, broer en oom. Hij onderhield goede contacten met zijn familie, vaak telefonisch. Bezoek kreeg hij nauwelijks. Uit het dossier blijkt ook duidelijk een zorgzame kant: zo heeft hij jarenlang als een goede vriend gezorgd voor een hulpbehoevende vriendin van hem. Ze is een aantal jaar geleden overleden.

Veel geweld
Voor de politie is de dood van Peter in het begin van het onderzoek een groot vraagteken. Wel is duidelijk dat er veel geweld moet zijn gebruikt. Onderzoek aan zijn lichaam bevestigt dat later. Peter blijkt acht keer te zijn gestoken met waarschijnlijk een groot mes. Ook heeft hij bijna dertig snijwonden over zijn hele lichaam en meerdere botbreuken. Het lijkt erop dat Peter met forse kracht gestoken is, getuige een mespunt dat vermoedelijk in zijn lichaam is afgebroken. Waarom werd Peter slachtoffer? En waarom op deze brute wijze?

Camerabeelden
Het duurt niet lang voordat er twee verdachten in beeld komen en de zaak in een stroomversnelling komt. In het appartementencomplex blijken hele duidelijke en scherpe camerabeelden te zijn gemaakt van twee onbekende mannen, die zich opvallend gedragen. In de lift lijkt het erop dat ze bewust hun hoofden afwenden van de spiegel en één van de twee bedient de liftknop met zijn elleboog. Was dit om geen sporen achter te laten? Later duiken de mannen ook op andere plekken op. Zo worden ze gefilmd terwijl er meer dan duizend euro wordt gepind met de bankpas van het slachtoffer. Door de officier van justitie worden ze officieel als verdachten aangemerkt en dankzij de beelden achterhaalt de politie om wie het gaat. Een van de twee blijkt enkele dagen na de dood van Peter betrokken te zijn geweest bij een autokraak in Eindhoven, waarvoor hij wordt aangehouden. De man is echter weer op vrije voeten wanneer hij in beeld komt in het onderzoek naar de dood van Peter. Dan blijkt hij net als de medeverdachte te zijn gevlucht naar zijn thuisland Polen.

Motief
In het onderzoek naar het motief houdt de politie meerdere scenario’s open. Maar al gauw wordt een belangrijk aanknopingspunt gevonden, waarmee de recherche verder gaat. Het draait allemaal om de al eerder genoemde vriendin van Hovens. Ze overleed in mei 2017 en is de zus van een van de verdachten. Volgens een arts stierf de vrouw een natuurlijke dood, maar haar broer is ervan overtuigd dat ze is vermoord. Hij neemt er zelfs contact over op met de politie en beschuldigt Hovens. De man zou er psychisch helemaal doorheen zitten de volgens de officier van justitie zit hier dus mogelijke drijfveer voor de man op Hovens naar het leven te staan.

Onbekenden
Wanneer de twee zijn overgeleverd aan Nederland worden ze uitgebreid verhoord over de gebeurtenissen in Oss. Opvallend is dat de verdachten elkaar helemaal niet kenden. De landgenoten troffen elkaar die middag op het station in Den Bosch en togen naar Oss. Daar zou immers iemand wonen met geld. Bovendien zou een van de twee nog wraak willen nemen vanwege zijn zus. Eenmaal bij de flat is Oss ‘glippen’ ze naar binnen, waar Peter Hovens na enige tijd wordt aangevallen en de dood vindt.

Sporen
Naast de camerabeelden heeft de politie nog meer sporen verzameld die wijzen op de betrokkenheid van het tweetal bij de dood van Hovens. Het gaat onder meer om DNA-sporen van de verdachten op de kleding van het slachtoffer. Maar ook verklaringen van getuigen en telefoon- en bankgegevens wijzen op de betrokkenheid van de twee. Er zijn echter ook sporen weggemaakt. Zo is er geen steekwapen gevonden. Het vermoeden van het OM is dat het mes ergens in het IJ in Amsterdam is gegooid, samen met andere spullen uit de woning van Hovens.

Ernst
Uit het dossier blijkt dat de verdachten bekend zijn met psychische problematiek en lijden aan meerdere stoornissen, die ook tijdens het delict in meer of mindere mate een rol speelden. Eén van de twee verdachten had in Polen een strafblad. Bij het bepalen van de strafmaat heeft de officier van justitie rekening gehouden met de ernst van het feit en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. De broer van wie de zus is overleden wordt door het OM verantwoordelijk gehouden voor steken en brute geweld en gebruik maken van pinpas en wegnemen van andere goederen. Tegen hem eist het OM een onwoorwaardelijke gevangenisstraf van 16 jaar. De andere verdachte heeft ook meegeprofiteerd van de buit uit de woning. Volgens het OM heeft hij de dood van Hovens op de koop toegenomen. Hij moet als het aan het OM ligt, 7 jaar de cel in.