DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 44-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Hij maakte deel uit van een groepje mannen dat zich voordeed als agenten en zo de lading van een vrachtwagenchauffeur afhandig maakte. Een 34-jarige man uit Vlijmen en een 49-jarige man uit Nijmegen krijgen respectievelijk celstraffen van 2 jaar en 8 maanden en 2 jaar en 4 maanden. Een 23-jarige man uit Oss is veroordeeld tot een celstraf van 1 jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.


De man uit Oss en de man uit Vlijmen vlogen een aantal keer naar Spanje om een baken op een vrachtwagen te (laten) plaatsen, zodat zij het voertuig op afstand konden volgen. In februari 2019 wachtten de Ossenaar en de man uit Nijmegen in Nederland de vrachtwagen op en gaven de chauffeur, een man uit Wit-Rusland, op de snelweg een stopteken. De verdachten begeleidden hem naar een tankstation en deden zich daar voor als politieagenten. De Nijmegenaar stapte daarna mee in de vrachtwagen en wees de chauffeur de weg naar een loods in Oss, die op naam stond van de vader van de man uit Oss.

In de loods hadden de verdachten een kamer ingericht als politiekantoor. Ze gebruikten hiervoor onder meer spullen die de jongste man na zijn stage bij de politie in Oss niet had terug gegeven. De verdachten haalden de lading uit de vrachtwagen: tussen de deklading kaas zat 509 kilo hennep verstopt. In het kantoortje gaven ze de chauffeur valse politiedocumenten en vertelden hem dat hij het land moest verlaten. Hij werd door hen richting de grens begeleid. De lading, inclusief de hennep, bleef achter in de loods.

Professioneel plan

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat, hoewel het lang geleden is gebeurd, het om een professioneel plan ging, waarbij een grote hoeveelheid hennep met een significante waarde werd gestolen. Bovendien was het een zeer beangstigende gebeurtenis voor de chauffeur. Ook weegt zwaar mee dat de verdachten zich voordeden als agenten. Op deze manier wordt het gezag van de politie ernstig ondermijnd. De oudste Ossenaar krijgt de langste straf omdat hij de stuwende kracht achter het plan en de uitvoering ervan was. Bovendien krijgt hij geen strafkorting voor termijnoverschrijding, omdat de termijnoverschrijding mede aan hem te wijten is. De jongste Ossenaar krijgt de kortste straf omdat voor hem de korting wel geldt, hij 18 jaar oud was ten tijde van het delict en ingezet lijkt te zijn door de andere verdachten.