DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Drunen veroordeeld voor verkrachting van en ontucht met een minderjarig meisje over een langere periode vanaf 1999. Hij was destijds de karateleraar van het meisje. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Ook mag hij 7 jaar geen trainer, coach of begeleider zijn van minderjarige sporters en moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 18.000 euro.

De verdachte zou het toen 12-jarige meisje met zijn auto thuisbrengen, maar nam haar mee naar de gymzaal van een schoolgebouw in Vlijmen en deed daar de deur achter haar op slot. Het meisje kon vanaf dat moment niet zomaar weglopen en had ook geen ander vervoer naar huis. Vervolgens dwong de verdachte haar seksuele handelingen bij hem te verrichtten en deed hij dat ook bij haar. Op haar dertiende verjaardag pakte de verdachte het meisje stevig vast in de kleedkamer van het sportcomplex en gaf haar onverwacht een tongzoen. Hij stopte hier pas mee toen er iemand binnenkwam. Toen het meisje 14 en 15 jaar was nodigde de verdachte haar verschillende keren bij hem thuis uit en had hij seks met haar. Het slachtoffer deed onlangs aangifte nadat zij zich eerder als slachtoffer gemeld had bij de onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport.

Celstraf, beroepsverbod en onderzoek
De verdachte ontkende het misbruik steeds, maar tijdens de zitting 2 weken geleden gaf hij ineens toch toe. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank hier rekening mee. Voor het slachtoffer kan de erkenning van de delicten namelijk een belangrijke rol spelen bij de verwerking hiervan. Door jarenlang zijn mond dicht te houden en zich te verweren tegen geruchten die de ronde deden, belemmerde hij al die tijd de verwerking. Verder weegt de rechtbank mee dat de verdachte niet de indruk gaf dat hij echt beseft dat er van een gelijkwaardige relatie geen sprake was en kon zijn. Bovendien gaf de verdachte toe dat hij destijds ook met tenminste één andere minderjarige leerling seksuele handelingen heeft gepleegd. Daarom vindt de rechtbank het – naast een celstraf – noodzakelijk dat de verdachte meewerkt aan een diagnostisch onderzoek in relatie tot de kans op herhaling. Afhankelijk van de uitkomst moet hij zich laten behandelen bij een ambulante forensische zorginstelling. Sowieso legt de rechtbank hem een beroepsverbod op van 7 jaar.