HEESWIJK-DINTHER - "Een stel van middelbare leeftijd, dat vrouwen naar huis lokt onder het mom van een kopje koffie, om ze vervolgens te drogeren en seksueel te misbruiken." In een korte inleiding zette de officier van justitie uiteen waar de zaak om draait, die vanmiddag diende bij de rechtbank in Den Bosch. Een 47-jarige man uit Heeswijk-Dinther stond vanmiddag terecht voor twee verkrachtingen en een aanranding in zijn woning.


De zaak kwam aan het rollen in november 2019. Een dan 62-jarige vrouw meldt zich bij de politie met het verhaal over een man en een vrouw uit Heeswijk-Dinther, waar ze op bezoek was. De vrouw zou bij het stel thee hebben gedronken met een raar smaakje, vervolgens onwel zijn geworden en seksueel misbruikt zijn door de twee. Ze blijkt niet het enige slachtoffer in de zaak, waarbij uiteindelijk drie vrouwen aangifte doen van soortgelijke feiten. Twee van de vrouwen blijken kwetswaar te zijn en de politie begint een onderzoek naar wat er allemaal in de woning is gebeurd. Uiteindelijk besluit de vrouwelijke verdachte openheid van zaken te geven.

De officier van justitie heeft geen goed woord over voor het gedrag van het stel: “Het is dat de vrouwelijke verdachte openheid van zaken heeft gegeven over het handelen van haar en haar man, maar anders had de kans bestaan dat de verdachten hier gewoon mee waren weggekomen. De vrouwen waren immers gedrogeerd waardoor ze deels geen herinneringen hebben aan het misbruik.” Hun verklaringen sluiten overigens naadloos aan op de verklaringen van de vrouwelijke verdachte.

Slaapmiddel
Los van de verklaringen zijn er meer bewijsmiddelen in de zaak. Belangrijke bronnen waren de telefoons van de verdachten, waaruit naast meerdere belastende chatgesprekken, bleek dat er meerdere keren werd gezocht naar informatie over het gebruik van bepaalde soorten slaapmiddelen. Hoe snel werkt temazepam als het wordt opgelost in warm water? Hoe lang duurt het voor temazepam werkt? Het zijn voorbeelden van zoekopdrachten die als bewijs naar voren zijn gebracht door het OM. Bij doorzoeking van de woning werden ook drie doosjes van dit medicijn gevonden.

Grote schaal
Volgens de officier van justitie is het goed dat een van de slachtoffers naar de politie stapte: “Die moedige stap heeft er mede voor gezorgd dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen.” En die kans was aannemelijk, zo blijkt uit onderzoek naar de telefoon van de mannelijke hoofdverdachte. Tussen juni 2019 en juni 2020, het moment van de aanhouding, blijken zo’n tachtig vrouwen benaderd te zijn met de vraag om op de koffie te komen: “Het lijkt erop dat deze verdachten op grote schaal geprobeerd te hebben om dit soort feiten te plegen.”

Seksuele driften
De officier van justitie onderstreepte tijdens de zitting meerdere malen de ernst van de zaak: “Het gaat om een verdenking van het meermalen, heel berekenend lokken van deels kwetsbare vrouwen naar een woning om ze te drogeren en seksueel te misbruiken. Ze te verkrachten terwijl ze door zijn toedoen op geen enkele manier meer in staat zijn daartegen weerstand te bieden.” Hoewel er veel bewijs is tegen de verdachte, blijft hij ontkennen en ook dat neem de officier hem kwalijk: “Hij toont hij geen enkel inzicht of berouw en dat is zeer laakbaar. Het gehele dossier ademt de sfeer uit van een verdachte die puur handelt vanuit zijn eigen seksuele driften."

Vrouwelijke verdachte
De vrouwelijke verdachte is een kwetsbare vrouw die volgens het OM sterk beïnvloed wordt door haar man. Zij lijkt zich niet ten volle bewust geweest te zijn van de strafbaarheid van de feiten en heeft ogenschijnlijk volledige openheid van zaken gegeven. Toch zijn de feiten volgens het OM deels ook wel degelijk de vrouw toe te rekenen. Zij zal zich dan ook op een later moment moeten verantwoorden voor de rechtbank.


Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van zes jaren. Uitspraak in de zaak is over twee weken.