MAASDRIEL - Rond de honderd agenten waren dinsdag op de been om op negen plekken te zoeken naar bewijsmateriaal in een onderzoek naar hennepteelt en handel. Al geruime tijd loopt er al een onderzoek naar deze vorm van ondermijnende criminaliteit. Het onderzoek werd mede mogelijk door anonieme meldingen die bij de politie binnenkwamen. In totaal zijn vijf loodsen en drie woningen in de gemeente Maasdriel doorzocht en een woning in Den Bosch.


Bij de zoekingen zijn voertuigen met daarin verborgen ruimtes en gegevensdragers in beslaggenomen. Ook zijn in de panden verborgen ruimtes ontdekt en technische middelen om anderen, criminelen of politie/justitie, in de gaten te houden. Ook zijn meerdere kluizen ontdekt waarvan de inhoud nog onbekend is. Verder zijn veel gegevensdragers in beslaggenomen en opvallend veel autosleutels en afstandsbedieningen. Mogelijk dat op een later moment aanhoudingen volgen.

Bewijs verzamelen

Tijdens de doorzoekingen van dinsdag is bewijs verzameld voor het verdere onderzoek. Met deze actie hopen politie en justitie de criminele de hennephandel in de Bommelerwaard te verstoren.

Blij met anonieme tips

Burgemeester Van Kooten van Maasdriel: ‘Ik ben blij om te horen dat er inwoners van onze gemeente zijn die anoniem tips over criminelen doorgeven. Want het is niet normaal dat er hennep geteeld en verhandeld wordt. Onze maatschappij wordt hierdoor verziekt. Criminelen verdienen niet alleen op een oneerlijke manier hun geld, ze gebruiken vaak ook veel geweld en zetten mensen onder druk. Ik roep iedereen daarom op om dit soort zaken te blijven melden. Zoals je ziet treden politie en justitie hard op als er voldoende signalen binnenkomen. Samen kunnen we deze vorm van ondermijning aanpakken.’

Ondermijning

De productie en handel in hennep is een zwaar ondermijnende activiteit. Criminelen die zich hiermee bezig houden gebruiken vaak geweld en zetten mensen onder druk. Illegale winsten worden witgewassen, daarmee wordt de legale economie ondermijnd. Politie en justitie treden daarom hard op tegen deze vormen van criminaliteit.