DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij sloeg zijn beste vriend 2 keer tegen het hoofd, waardoor die later in het ziekenhuis overleed.


De verdachte had in augustus 2019 een gezellige avond met drie vrienden bij hem thuis in Culemborg, waar hij toen nog woonde. Op enig moment vroeg hij de anderen om hun lege flesjes op te ruimen. Eén van zijn vrienden deed dat niet, waarop een ruzie ontstond. De verdachte gaf twee vuistslagen tegen het hoofd van zijn vriend die daarop bewusteloos in elkaar zakte. Het slachtoffer overleed een dag later in het ziekenhuis.

Volgens de rechtbank staat vast dat het slachtoffer aan de gevolgen van de mishandeling is overleden. Hoewel de verdachte nooit heeft gewild of heeft voorzien dat zijn vriend door de vuistslagen om het leven zou komen, moeten die fatale gevolgen hem wel worden toegerekend. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf echter ook rekening mee dat de verdachte verder zal moeten leven met de wetenschap dat hij verantwoordelijk is voor het overlijden van zijn beste vriend en voor het grote verdriet dat dit heeft veroorzaakt bij de nabestaanden. Daarnaast toonde de verdachte vanaf het begin oprecht berouw. Al met al vindt de rechtbank een grotendeels voorwaardelijke celstraf op zijn plaats.

Daarnaast moet de verdachte schadevergoedingen van in totaal bijna 48.000 euro aan de ouders van het slachtoffer betalen.