SCHAIJK/OSS - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 41-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Hij stak in april 2022 een chalet in brand terwijl zijn ex-vriendin daar lag te slapen. Het slachtoffer wist uiteindelijk op tijd te ontkomen.


De vrouw gaf rond de kerst van 2021 aan dat zij niet langer een relatie wilde met de verdachte. Zij waren op dat moment ruim 6 jaar samen. De verdachte zou dit niet hebben kunnen accepteren. Twee dagen voor de brandstichting drong hij het chalet binnen en eerder zou hij al kabels van het camerasysteem rondom het chalet kapot hebben getrokken. Op de avond vóór het incident stuurde de verdachte de hele avond mails naar de vrouw.

De vrouw ging 's avonds naar bed en werd rond 04.20 uur wakker van de hond en glas dat kapot sprong. Ze liep de woonkamer in, zag dat er vuur door het raam kwam en vluchtte met haar hond naar buiten. Door de brand gingen het chalet en de inboedel grotendeels verloren. Op basis van onderzoek concludeert de rechtbank dat de verdachte een loungebank op de veranda van het chalet moet hebben aangestoken. Omdat de vrouw op dat moment binnen lag te slapen nam de verdachte bewust het risico dat zij bij de brand om het leven zou komen. De rechtbank neemt ook aan dat de verdachte tijd genoeg had om de gevolgen van zijn daad te overdenken en kwalificeert dit daarom als een poging tot moord.

Contactverbod en schadevergoedingen

Het is moeilijk voor te stellen hoe angstig het slachtoffer moet zijn geweest op het moment van de brand en het vluchten uit het chalet. Daar komt nog bij dat zij al haar eigendommen is verloren en dat zij lange tijd geen eigen plek had waar ze tot rust kon komen en verblijven. Al met al was het incident een bijzonder traumatische gebeurtenis voor het slachtoffer. De rechtbank kan dan ook niet anders dan een lange celstraf opleggen. Daarnaast krijgt de verdachte een contactverbod van 5 jaar met het slachtoffer. Ook moet hij haar een schadevergoeding betalen van ruim 6.600 euro. De eigenaar van het chalet moet hij ruim 11.400 euro betalen.