ZALTBOMMEL - De rechtbank spreekt een 28-jarige man uit Zaltbommel vrij van mishandeling. De man erkende dat hij het slachtoffer op vrijdag 28 februari 2020 een vuistslag gaf. Volgens hem deed hij dat uit zelfverdediging. De rechtbank gaat hierin mee.

De man zegt dat hij op 28 februari 2020 werd bedreigd en belaagd bij zijn eigen woning. Een persoon probeerde de man te slaan, maar de man kon de klap ontwijken door opzij te stappen. Vervolgens gaf hij de persoon een vuistslag.

Beroep op noodweer slaagt
De man verklaarde uit noodweer te handelen. Volgens de rechtbank – en ook de officier van justitie en de advocaat – is het aannemelijk geworden dat het incident is gegaan zoals door de man is verklaard. De man mocht zich volgens de rechtbank verdedigen, omdat hij door het slachtoffer onheus werd bejegend. Het door de man toegepaste geweld is binnen de grenzen van subsidiariteit en proportionaliteit gebleven. De man komt daarom een beroep op noodweer toe.

Vrijspraak
Omdat het beroep op noodweer slaagt kan niet worden bewezen dat sprake was van mishandeling. De rechtbank spreekt verdachte vrij van mishandeling en volgt hiermee het standpunt van de officier van justitie.​

Vordering slachtoffer niet-ontvankelijk
Nu de rechtbank verdachte vrijspreekt voor de tenlastegelegde mishandeling, betekent dat voor dit feit geen schadevergoeding kan worden toegekend. De rechtbank verklaart de benadeelde partij daarom niet-ontvankelijk in zijn vordering.