SCHIJNDEL - Een 46-jarige man uit Schijndel beging in juni vorig jaar geen verkeersmisdrijf toen hij in botsing kwam met een bromfietser. Wel maakte de man volgens de rechtbank Oost-Brabant een verkeersovertreding. Hij krijgt hiervoor een geldboete van 500 euro en 1 jaar voorwaardelijke rijontzegging.

De man reed in juni 2020 met zijn bestelbus over de Rooiseweg in Schijndel. Parrallel aan die weg reed op dat moment een bromfietser op het fietspad, die bij de kruising met de Landingsweg en de Buntweg overstak zonder dat hij daar voorrang had. De bestelbus probeerde de bromfietser nog te ontwijken, maar dit lukte niet. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

Anders dan de officier van justitie is volgens de rechtbank niet komen vast te staan dat de bestuurder van de bestelbus ‘'roekeloos, zeer, althans aanmerkelijk onvoorzichtig en/of oplettend' reed. En dus ook niet dat hij aanmerkelijke schuld had aan het verkeersongeval.

Uit de bewijzen blijkt dat de verdachte op de Rooiseweg meer dan 116 km/uur reed, waar hij slechts 80 km/uur mocht rijden. Er is echter geen bewijs dat de verdachte kort vóór en tot de plaats van de botsing nog steeds aanzienlijk te hard reed. Wel kan het niet anders dan dat hij harder reed dan was toegestaan. Volgens de rechtbank is alleen die snelheidsovertreding niet zonder meer te kwalificeren als ‘aanmerkelijke schuld’, zoals dat juridisch heet. Daartoe zijn bijkomende omstandigheden nodig die in deze zaak niet zijn komen vast te staan. Dit betekent dat de rechtbank de man vrijspreekt van een verkeersmisdrijf. Wel veroorzaakte hij door zijn snelheidsovertreding gevaar op de weg en hinderde hij het verkeer. De man is dan ook veroordeeld voor een verkeersovertreding.

Het is voor de rechtbank evident dat geen enkele strafoplegging het leed van de nabestaanden kan wegnemen of compenseren. Nu de verdachte niet wordt veroordeeld voor een verkeersmisdrijf, maar voor een verkeersovertreding, zal zijn straf aanzienlijk lager uitvallen. Dit zal voor de nabestaanden moeilijk te bevatten zijn. Daarbij weegt mee dat ook de verdachte de rest van zijn leven zal moeten omgaan met de gevolgen van het ongeval. Al met al vindt de rechtbank een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar op zijn plaats.