OSS - Na een uitgebreid onderzoek naar een drugstransport in februari 2019, hield de districtsrecherche in Den Bosch woensdag 20 en donderdag 21 januari totaal vier verdachten aan. In een loods in Oss werd destijds ruim 500 kilo hennep aangetroffen. Het gaat om mannen van 41, 46 en 20 jaar uit Oss en een man van 31 jaar uit Vlijmen.

Een buitenlandse vrachtwagenchauffeur, die vanuit Spanje naar ons land was gereden, werd destijds in Zaltbommel gecontroleerd door de politie, althans dat dacht hij. De chauffeur moest achter de ‘agenten’ aanrijden naar een bedrijfspand in Oss, waar zijn lading aan een controle werd onderworpen en daarna gelost werd. De man dacht dat hij op een terrein van de politie was en verleende volledige medewerking. De zogenaamde agenten lieten hem vervolgens zien dat er drugs in zijn lading was aangetroffen en namen zelfs een verhoor van hem af. Hij kreeg diverse formulieren, die leken op documenten van of namens de politie. Hij werd vervolgens gesommeerd het land te verlaten en enkele van de agenten begeleiden hem zelfs richting de grens. Eén van de mannen stapte bij de chauffeur in de cabine, maar in de omgeving van Son en Breugel moest hij stoppen. De nepagenten gingen er vervolgens vandoor.

Vijfhonderd kilo
De chauffeur belde vervolgens met zijn werkgever en kreeg langzaam toch wel wat argwaan over wat hem was overkomen. Nadat de politie was gealarmeerd, namen echte politiemensen poolshoogte en zij hoorden het verhaal van de vrachtwagenchauffeur aan. Toen duidelijk was dat de man het slachtoffer was geworden van nepagenten doorzocht de politie het bedrijfspand. Daar werd niemand meer aangetroffen, maar wel vonden ze een partij van ruim 500 kilo hennep terug tussen de geloste lading. Verder vonden we een aantal namaak politie-uniformen.

Onderzoek
De recherche startte een lang en uitgebreid onderzoek Forensisch rechercheurs deden direct sporenonderzoek in het bedrijfspand en stelden diverse goederen veilig voor onder andere onderzoek naar DNA en vingerafdrukken. Aangetroffen sporen werden voor verdere analyse ingestuurd naar het NFI. Het totale onderzoek leidde uiteindelijk, onder andere door een DNA match, naar de identiteit van de vier mannen die werden aangehouden. De vier verdachten die zijn aangehouden zijn na verhoor in opdracht van de officier van justitie en in afwachting van hun rechtszaak, in vrijheid gesteld. Er waren geen onderzoekgronden meer om hen langer vast te houden. Zij zullen op een later moment voor een rechter moeten verschijnen.