ROSMALEN - Yuna was nog maar een jaar oud, toen haar inmiddels 39-jarige moeder het meisje begin 2019 meenam naar haar thuisland Litouwen. Het bezoek zou voor even zijn, maar ze kwamen niet meer terug. De vader bleef alleen achter in Rosmalen en deed in 2020 aangifte bij de politie. Ruim drie jaar later en vele procedures verder, werd de zaak vandaag in de rechtbank behandeld. De officier van justitie kwam tijdens de zitting gauw tot de kern: ‘De verdachte heeft haar eigen belang boven dat van haar dochter gesteld en dat nemen wij haar zeer kwalijk.’


Zaken die draaien om internationale kinderontvoeringen zijn vaak om allerlei redenen gevoelig en complex. Het is immers niet alleen een juridisch gevecht, maar vooral een persoonlijk drama. De officier van justitie stond daar vandaag op zitting uitgebreid bij stil.

‘Fundamentele rechten geschonden’

Tijdens de zitting gaf hij aan dat de fundamentele rechten van Yuna op grove wijze zijn geschonden door de moeder. Maar ook de gevolgen voor de vader van het meisje werden door de officier van justitie gemarkeerd: 'Hij heeft de afgelopen jaren gevochten voor het herstel van het contact tussen hem en zijn dochter, maar de ontwikkeling van Yuna gemist. Aan hem is onherstelbare schade aangericht.’

Zorgen

Vader heeft al langere tijd zorgen over Yuna. Die zorgen zijn onder meer het gevolg van de staat van het gebit van het meisje. Beelden daarvan zitten in het dossier en ze werden ook getoond in een uitzending van het televisieprogramma Ontvoerd van John van den Heuvel.

Strafbaar

Ook in Litouwen heeft vader geprocedeerd. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is ook in Litouwen strafbaar gesteld. De rechter heeft bepaald dat Yuna ongeoorloofd in Litouwen verblijft. Echter, het meisje zou inmiddels geworteld zijn in het land en daarom niet terug hoeven naar Nederland.

Gevangenisstraf

De moeder is eerder in Litouwen verhoord. Vandaag liet de verdachte zich vertegenwoordigen door een advocaat. Alles overwegende wil het OM dat de moeder 24 maanden de cel in gaat. Uitspraak in de zaak is over twee weken.