OSS - Op woensdag 13 maart 2019 komen twee containers met metaalschroot vanuit Brazilië aan in de haven van Antwerpen. Twee dagen later wordt ruim 315 kilo cocaïne gevonden tussen het metaal. Het Openbaar Ministerie verdenkt Martien R. ervan de drijvende kracht te zijn achter dit cocaïnetransport. Naast Martien R. stonden vandaag vijf andere verdachten uit het onderzoek rond Operatie Alfa terecht voor deze zaak, die werd behandeld bij de rechtbank in Den Bosch.


Afgeluisterde gesprekken in de schuur op het kamp aan de Hoogheuvelstraat vormen een belangrijk deel van het bewijs tegen de in totaal zeven verdachten in deze zaak. Ze geven een inkijkje in de werkwijze van de organisatie. Uit de gesprekken blijkt onder meer dat Martien R. niet weet dat de douane de cocaïne op 15 maart in beslag heeft genomen. De container wordt niet vrijgegeven en is een tijdje zoek voor de verdachten. Uit gesprekken blijkt dat Martien R. daarvoor op 18 maart verantwoording moest afleggen aan een internationaal gezelschap.

Diefstal container
Op 1 april wordt de bewuste container door de groep gestolen en naar Berghem gebracht, waar eerder al de eerste container zonder cocaïne werd afgeleverd. Een dag later door meerdere verdachten in Oss geprobeerd om de blokken schroot te openen om de cocaïne eruit te halen. Ze wrikken het schroot met een vorkheftruck, slijpen het materiaal, tillen het schroot op en laten het vallen, maar de cocaïne wordt niet gevonden. Later blijkt er slechts 400 gram te zijn gevonden in twee pakketjes, die door de douane over het hoofd werden gezien.

Samenwerking
Uit onderzoek is gebleken dat er door de criminele organisatie in deze zaak werd samengewerkt met Belgische criminelen, die gebruik maakten van corrupte contacten in de Antwerpse haven. Het doel was om de container met cocaïne naar Nederland te krijgen. In de schuur op het woonwagenkamp in Oss werden gesprekken gevoerd met deze Belgen, onder meer over het op naam zetten van firma’s in relatie tot de smokkel van cocaïne. Ook Martien R. maakte gebruik van een Belgisch bedrijf om het transport veilig te stellen.