DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie is tevreden met de straffen die deze week door de rechtbank zijn opgelegd aan vijftien mannen voor hun bijdrage aan de rellen rond de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - TOP Oss. Het onderzoek naar de rellen is nog volop bezig en de verwachting is dat er de komende periode nieuwe aanhoudingen plaatsvinden. Hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers neemt afstand van de rellen: ‘Met voetbal heeft dit niets te maken.’

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde dinsdag vijftien mannen tot voorwaardelijke celstraffen tot 6 weken en taakstraffen variërend van 80 tot 200 uur. Ze sloopten in september vorig jaar tijdens een voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en TOP Oss onder meer hekken in het voetbalstadion en gebruikten geweld tegen politiemensen, beveiligers en stewards. Daarnaast legt de rechtbank aan alle verdachten een stadionverbod op.

'Daad van agressie'

Het handelen van deze verdachten heeft niets met voetbalsport te maken of liefde voor een club, maar is een daad van agressie, zo vindt hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers: 'De politie en medewerkers van de club waren daar aanwezig voor de veiligheid van alle aanwezigen die dag. Het is onacceptabel dat dit geweld heeft plaatsgevonden en dat juist deze groep met zoveel geweld geconfronteerd werd.’

Onschuldige mensen

Ook andere mensen die, zelfs met kinderen, gewoon een voetbalwedstrijd wilden gaan kijken werden met dit geweld geconfronteerd: ‘Het is goed dat ook de rechter dit heeft meegewogen in de strafbepalingen. Laat duidelijk zijn dat we niet accepteren dat dit geweld plaatsvindt’, stelt de hoofdofficier.

Onderzoek

De recherche gaat onverminderd verder met het onderzoek naar de rellen. Op de website van de politie zijn foto’s te vinden van meerdere verdachten. De verwachting is dat ook de komende tijd aanhoudingen plaatsvinden in het onderzoek.