DEN BOSCH/EINDHOVEN/HELMOND/ROERMOND - Op 13 maart 2023 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de strafzaken van kinderoppassers die werden verdacht van ernstige zedenfeiten. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde twee verdachten uit Limburg (59 en 54 jaar) die gedurende lange tijd jonge meisjes hebben misbruikt en dat hebben gefilmd.

De strafzaak begon op 12 juni 2021. De ouders van een destijds 2-jarig meisje kwamen die avond thuis na een avondje uit. De vrouwelijke verdachte paste die avond op hun kindje. Toen ze weer was vertrokken, zagen de ouders op beelden uit de kinderkamer dat de oppas hun kind seksueel misbruikt had, waar de mannelijke verdachte via videobellen aan deelnam. Ze schakelden daarop direct de politie in.

Huiveringwekkende communicatie

Het was het begin van een omvangrijk politieonderzoek naar zeer ernstig misbruik van jonge kinderen. Het ging in totaal om zeven meisjes in de leeftijd van 1 tot 6 jaar oud. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat er sprake was van een nauwe samenwerking tussen het tweetal: ‘In de huiveringwekkende communicatie zie je dat er onverbloemd over het misbruik van kinderen wordt gesproken door de verdachten, waarbij ze heel berekenend te werk gingen.’

Hoger beroep

Het OM eiste ten aanzien van beide verdachten vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank van Den Bosch veroordeelde het tweetal voor zeer verregaand seksueel misbruik van 7 oppaskinderen. Ze kregen beiden een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd en de man daarnaast tbs met dwangverpleging. De vrouw kan na afloop van haar detentie onder intensief toezicht worden gesteld. Het OM gaat in appèl in beide zedenzaken, zowel die van de man als de vrouw.

Hulp nodig?


Tijdens de inhoudelijke behandeling kwamen de nodige details over het misbruik naar buiten. Zeker bij mensen die ervaring hebben met seksueel misbruik kan het herinneringen oproepen. Heb je vragen? Heb je hulp nodig? Wil met iemand praten? Op centrumseksueelgeweld.nl vind je alle informatie.