OSS - Tassen vol met bijna 100 kilo aan MDMA, goed voor een straatwaarde van ruim 2 miljoen euro. Ze werden in de namiddag van 15 april 2019 gevonden in een verborgen ruimte van een Chrysler Voyager. Anderhalf uur eerder vertrok de auto vanaf het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Als tweede zaak in het proces rond Operatie Alfa, werd de zaak vandaag inhoudelijk behandeld. Vijf verdachten uit de criminele organisatie stonden terecht.


Ook in deze zaak vormen afgeluisterde gesprekken een belangrijk deel van het bewijs tegen de verdachten, die op die 15 april allemaal op het kamp te vinden zijn. Daar is die dag bijzonder veel beweging te zien, zo blijkt uit camerabeelden. Opvallend was dat Martien R. veelvuldig in ‘De Schuur’ aanwezig was en de andere aanwezigen aanstuurde. Hij vroeg de latere chauffeur van de Chrysler in de ochtend onder meer hoeveel ‘M’ er nog in de bus lag, om later aan te geven dat er zaken moeten worden weggebracht. Uit alles blijkt dat met ‘M’ de MDMA-kristallen bedoeld werden, die later werden gevonden in de auto.

Inladen en aanhouding
De drugs werden die middag op het kamp in bigshoppers gestopt, vermoedelijk vanaf het braakliggend terrein, dat door de criminele organisatie werd gebruikt als stashlocatie voor partijen verdovende middelen en wapens. Rond 15.30 uur was men klaar met het inladen van de auto, zo blijkt uit camerabeelden en uit een afgeluisterd gesprek. In het gesprek wordt het vertrek aangekondigd door de latere chauffeur, die belooft om even een berichtje te sturen als hij op zijn bestemming zou zijn aangekomen. Maar zover kwam het niet. Op een parkeerplaats bij de Wouwse Tol bij Bergen op Zoom wordt de auto gecontroleerd door de politie en komen de drugs tevoorschijn. Kort na de aanhouding van de chauffeur, ruiken zijn medeverdachten onraad: “Ik denk dat hij gesnaaid is hoor”, wordt gezegd in een afgeluisterd gesprek.

Verborgen ruimte
Voor de politie was het niet eenvoudig om de drugs te vinden, zo vertelde de officier van justitie vanmorgen: “De verborgen ruimte bleek op ingenieuze wijze te kunnen worden geopend middels een hydraulisch systeem, dat met een magneet kon worden geactiveerd. Tevens bleek een verborgen ruimte te zijn aangebracht onder de vloer bij de achterbank.” De organisatie schafte de auto al in maart 2018 aan, vermoedelijk vanwege de mogelijkheden tot het creëren van een verborgen ruimte. Kort voor de aankoop belden twee van de verdachten naar het bedrijf: “Een was daarbij in het bijzonder geïnteresseerd in het antwoord op de vraag of de banken van de auto inklapbaar waren.”

Het Openbaar Ministerie acht wettig en overtuigend bewezen dat alle verdachten schuldig zijn aan het gepleegde feit in deze tweede zaak.