ROSMALEN - De rechtbank Oost-Brabant kan geen zorgvuldige beslissing nemen in de zaak van een dodelijk verkeersongeval in november 2021 in Rosmalen. Het strafdossier is summier, soms slordig en op relevante onderdelen onvolledig. Omdat zorgvuldigheid in ieders belang is, heropent de rechtbank het onderzoek en draagt het Openbaar Ministerie op nadere informatie over te dragen.


Volgens de officier van justitie is een 26-jarige man uit Vinkel verantwoordelijk voor de aanrijding op een kruispunt, waarbij een andere automobilist om het leven kwam. Hij zou zo’n 20 km/u te hard hebben gereden en onder invloed van drugs zijn geweest. De verdediging betwist dit.

Het gaat om een complex ongeval waarbij de verdachte op een voorrangsweg reed en het slachtoffer hem geen voorrang heeft verleend. De rechtbank kan zich geen zorgvuldig oordeel vormen op basis van het dossier. Dit is namelijk summier, soms slordig en op relevante onderdelen onvolledig. Zo constateert de rechtbank dat een politieagent het ene moment spreekt over het aantreffen van een gedoofde joint op de vloer van de auto, de andere keer zou de joint in de asbak hebben gelegen. Ook zou een foto zijn gemaakt van de joint en deze zou aan het proces-verbaal zijn toegevoegd. De foto ontbreekt echter in het dossier. Dergelijke slordigheden maken een vaststelling rond het mogelijk tijdens het autorijden roken van een joint onnodig mistig.


Ook hebben de agenten niets genoteerd over beperkingen die uit het rijbewijs van de verdachte zouden moeten blijken. Hij zou enkel een automaat mogen besturen en tijdens het autorijden een bril of contactlenzen moeten dragen. De verdachte stelt dat hij een bril droeg op het moment van het ongeval. Onderzoek hiernaar is achterwege gebleven. Ook is niet onderzocht of de auto van de verdachte een automaat was.

Teleurstellend

Vanwege het gebrekkige onderzoek kan de rechtbank geen zorgvuldige bewijstechnische beslissing nemen. Daarom wil de rechtbank meer informatie over drie aspecten: de wegsituatie ter plekke, de gereden snelheid en de invloed van de gemeten THC op de rijvaardigheid bij een ervaren gebruiker. Het Openbaar Ministerie krijgt nu de tijd om het dossier op orde te maken. De rechtbank begrijpt dat het huidige uitstel van duidelijkheid voor alle betrokkenen als teleurstellend wordt ervaren en een afsluiting en verwerking van een donkere periode doorkruist, maar zorgvuldigheid van het onderzoek is in ieders belang.