DEN BOSCH - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft 15 mannen veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen tot 6 weken en taakstraffen variërend van 80 tot 200 uur. Ze sloopten in september vorig jaar tijdens een voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en TOP Oss onder meer hekken in het voetbalstadion en gebruikten geweld tegen politiemensen, beveiligers en stewards. Daarnaast legt de rechtbank aan alle verdachten een stadionverbod op.


De ongeregeldheden braken uit na de wedstrijd tussen FC Den Bosch en TOP Oss in stadion De Vliert in ’s-Hertogenbosch. Supporters van Top Oss braken een deel van het hek rond het speelveld af, terwijl beveiligers erachter stonden en dat probeerden te voorkomen. Toen ME’ers, stewards en beveiligers de relschoppers wilden tegenhouden, werd er naar hen geslagen met onder andere riemen.

Op het parkeerterrein naast het stadion richtten FC Den Bosch-supporters hun woede tegen gereed staande ME’ers. Zij werden bekogeld met stenen, (delen van) stoeptegels en vuurwerk. Ook werd met riemen naar hen geslagen.

Cel- en taakstraffen

De politie hield ter plekke al verschillende verdachten aan, 1 verdachte meldde zich na de rellen op het politiebureau en de overige relschoppers werden later met hulp van camerabeelden opgespoord. Het Openbaar Ministerie bracht gisteren en vandaag 15 verdachten voor de politierechter. De mannen variëren in leeftijd van 19 tot en met 37 jaar en komen uit Vlijmen, ’s-Hertogenbosch, Berghem, Heesch, Oss, Rosmalen en Vught. De rechtbank vindt bewezen dat zij allemaal een aandeel hadden in de ongeregeldheden.

De 31-jarige verdachte uit Den Bosch krijgt de hoogste straf. De rechtbank is van oordeel dat de verdachte een zeer actieve rol had. Hij haalde stenen los, gooide deze naar de ME en hij hitste andere verdachten op. Zelf geeft de verdachte ook aan dat hij blijkbaar gedragsproblemen heeft als hij in het stadion is. In het verleden is hij al eens eerder veroordeeld voor voetbalgeweld.

De politierechter veroordeelt de verdachte tot een voorwaardelijke celstraf van 6 weken en een taakstraf van 200 uur. Hij is bereid om een voorgeschreven gedragstraining te volgen. Dat legt de rechtbank hem ook op. Daarnaast krijgt hij een stadionverbod voor Stadion De Vliert voor 2 jaar.

Kritiek op ME

Een 29-jarige verdachte uit Den Bosch gaf aan dat hij zich tijdens die bewuste dag niet kon vinden in de werkwijze van de ME. Op het moment dat zijn oom werd geslagen door een van de aanwezige ME’ers, werd de verdachte boos en besloot hij een steen te gooien. De rechtbank is van oordeel dat dit niet de plaats was om zijn ongenoegen tegen de ME te uiten.

De verdachte krijgt een voorwaardelijke celstraf van 6 weken en een taakstraf van 100 uur. Daarnaast krijgt hij een stadionverbod van één jaar voor Stadion De Vliert.

De andere verdachten krijgen voorwaardelijke celstraffen tot 6 weken en taakstraffen variërend van 80 tot 160 uur. Alle verdachten krijgen stadionverboden van 1 of 2 jaar. Vijf FC Den Bosch-supporters moeten naast de cel- en taakstraffen, een gedragstraining volgen gericht op voetbalgeweld.