'S- HERTOGENBOSCH - Dat het gebruik van lachgas voor veel ellende kan zorgen is geen nieuws. Maar tot het einde van dit jaar is de handel in en het bezitten ervan nog niet strafbaar gesteld. Wel is het verboden om zonder de juiste vergunningen lachgas van grote in kleine cilinders over te hevelen voor de verkoop aan particuliere gebruikers.

Uit onderzoek kwam een verdenking naar voren dat een bedrijf uit ‘s-Hertogenbosch zich hier al jaren schuldig aan maakt en dat het daarmee, crimineel verdiende geld werd witgewassen. Maandag 28 november werden tijdens een actiedag de twee eigenaren van het bedrijf aangehouden zijn er meerdere locaties doorzocht.

Witwassen van geld

Door de financieel specialisten van de politie werd berekend, dat het bedrijf door zijn illegale activiteiten in de jaren 2018 tot en met 2021 waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag aan crimineel verkregen financieel gewin is behaald. Een deel daarvan werd naar alle waarschijnlijkheid geïnvesteerd in een autoverhuurbedrijf.

Aanhoudingen

Maandag 28 november werden totaal 9 panden in Den Bosch en Boxtel doorzocht, waaronder een bedrijfspand waar ook vorig jaar ook al eerder een grote partij lachgascilinders werd gevonden. De eigenaren van het bedrijf, een 31-jarige man uit Den Bosch en zijn 32-jarige Boxtels compagnon, werden aangehouden. Zij zitten vast voor verder onderzoek en verhoor. Hun woningen werden doorzocht. Ook doorzochten politiemensen het pand van het autoverhuurbedrijf in ‘s-Hertogenbosch.

Misdaad mag niet lonen

Hat afpakken van crimineel verdiend geld is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Van het autoverhuurbedrijf werd het gehele wagenpark in beslag genomen, totaal zo’n 30 auto’s en bedrijfswagens. Ook werd er beslag gelegd op 3 woningen, diverse bankrekeningen en een grote som contant geld.