DEN BOSCH - Na het voorlopige onderzoek naar het geweldsincident op de Oude Vlijmenseweg van afgelopen woensdagochtend zijn de drie verdachten, een vader en twee zonen, vanmiddag in vrijheid gesteld. Er waren geen gronden meer om hen langer vast te houden. Ze worden verdacht van mishandeling en bedreiging en worden hiervoor door het Openbaar Ministerie vervolgd.


Woensdag gingen enkele politiemensen samen met medewerkers van de gemeente en Enexis aan de deur bij de betreffende familie aan de Oude Vlijmenseweg. Onder andere een zogeheten netwerkmeting deed vermoeden dat in het pand een hennepkwekerij aanwezig zou kunnen zijn. De controle liep ter plaatse uit de hand en ontaardde in een stevig geweldsincident tussen de bewoners en politiemensen. Van dit incident was op internet een filmpje te zien, wat een deel van de gebeurtenissen toonde. “Wij hebben de beelden natuurlijk ook gezien en realiseren ons dat die heftig kunnen overkomen”, zegt Rob van Mourik, lid van de teamleiding van het basisteam Den Bosch. “Maar we willen graag benadrukken dat op de beelden niet alles is te zien wat er is gebeurd. We zien dat collega’s geweld gebruiken, maar wat we niet zien is dat daaraan voorafgaand ook geweld is gebruikt tegen deze politiemensen. Twee van onze collega’s werden zowel in als buiten de woning geslagen en bedreigd.”

Gesloten deur
Toen de opsporingsambtenaren aan de deur stonden werd er, ondanks kloppen en bellen, niet open gedaan. Omdat duidelijk was dat er wel mensen binnen waren en de politie een machtiging had om naar binnen te gaan, werd de voordeur op een professionele manier geopend. Meteen stond één van de zonen bij de collega’s voor hun neus en hem werd het doel van de komst verteld. Een politieman en een medewerker van de gemeente kregen vrije doorgang om het geplande onderzoek in de woning uit te voeren. Zij gingen daartoe naar de bovenverdieping van het huis.
Vlam in de pan

Kort daarna arriveerde de ouders bij de woning, waarvan vader meteen mondeling weerstand bood tegen de aanwezigheid van de agenten. Ook de zonen en moeder bemoeiden zich met de situatie en uiteindelijk sloeg de vlam in de pan. Over en weer vielen klappen, zowel binnen als buiten de woning. Nadat de situatie onder controle was, liep een van de verdachten weg. Hij kon snel worden achterhaald en aangehouden. De vader van het gezin werd aangehouden nadat hij een agent met de dood bedreigde.

Geweld geëvalueerd
“Het onderzoek naar dit voor alle partijen heftige incident is voor nu afgerond en de officier van justitie ziet voldoende gronden om de drie mannen te vervolgen. Onze collega’s hebben onder lastige omstandigheden hun werk moeten doen, maar zijn uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachten kunnen komen, “ zegt het lid van de Bossche teamleiding. “Geweld tegen politiemensen wordt nooit getolereerd en daartegen treden wij op. Wij betreuren het dat we daarbij zelf geweld hebben moeten gebruiken, maar wij evalueren steeds onze inzetten en het gebruik van geweld. Dat is deze keer niet anders.”