UDEN - Op zondagavond 30 augustus 2020 klonken er op de kruising van de Batenburglaan met de Schepenshoek in Uden meerdere schoten. Een daarvan maakt een einde aan het leven van de 53-jarige Stef Muller uit Tilburg. In het onderzoek kwam een 50-jarige Pool in beeld als de schutter. Hij stond vandaag voor de rechter en hoorde de officier van justitie een jarenlange celstraf tegen zich eisen.


In het onderzoek wordt al gauw duidelijk dat de dood van Muller een criminele achtergrond lijkt te hebben. Alle betrokkenen lijken actief in de harddrugs. Maar dat maakt de ernst van de zaak en het verdriet van de nabestaanden er niet minder om. Muller laat onder meer een vrouw, dochter, moeder, broer en schoonzus achter.

Confrontatie

Op de avond van zijn dood ontstaat er rond 19.45 uur een confrontatie tussen Muller en een kennis enerzijds en de latere schutter en een kennis anderzijds. De kennis van Muller belaagt de andere kennis met een klauwhamer. Muller rent achter de latere schutter aan en wordt kort daarna beschoten. Muller wordt eerst geraakt in zijn bovenbeen. Een tweede kogel treft zijn hart. Muller overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen.

Drugsconflict

Het conflict zou te maken hebben met een onderschept transport van stoffen voor drugsproductie, zo blijkt later uit onderzoek. De officier van justitie daarover: “Het mag zo zijn dat ook Stef Muller zich met strafbare feiten inliet, maar vandaag is hij vooral het grote slachtoffer in deze zaak. Stef was ook een partner, vader, broer en zwager waarvan gehouden werd en die door het handelen van verdachte uit het leven is gerukt.”

Gevaren

Ook gaat ze in op de gevaren voor anderen: “We hebben het over een schietincident op de openbare weg in een woonwijk op klaarlichte dag met meerdere getuigen tot gevolg, kennelijk naar aanleiding van een crimineel conflict. Dit soort wildwestpraktijken met dodelijke slachtoffers schokken de rechtsorde.”

Noodweer

De verdachte heeft verklaard dat er sprake is van noodweer. Hij zou zichzelf moeten beschermen tegen Muller, die op hem af kwam. Volgens het OM is het echter niet noodzakelijk geweest om op Muller te schieten. De actie stond in geen verhouding tot de dreiging richting de verdachte. Ze eist een gevangenisstraf van 13 jaren.

Andere verdachten

Behalve de verdachte die vandaag terecht staan, komen er meer verdachten in het dossier naar voren, met name van begunstiging; het helpen ontkomen en verbergen van de verdachte. Deze zullen op een later moment vervolgd worden, maar het zwaartepunt in deze zaak ligt bij de verdachte die vandaag terecht staat voor de dood van Muller en daar al geruime tijd voor vastzit.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.