OSS - Ruim vier jaar geleden werd de 30-jarige Peter Netten doodgeschoten in Oss. In het onderzoek dat volgde, kwamen twee verdachten in beeld. Ze stonden vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen een van de verdachten een gevangenisstraf van tien jaar: ‘Peter werd na zijn dood als oud vuil achtergelaten en dat is onverteerbaar voor de nabestaanden.’

Het is de vroege ochtend van 4 juni 2018 wanneer een ruzie op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss volledig escaleert. Peter Netten uit Oss wordt dodelijk getroffen door meerdere schoten. Hulpverleners kunnen niets meer voor hem doen. Het is het begin van een uitgebreid onderzoek met als belangrijkste vraag: wie heeft Peter doodgeschoten? Het antwoord lijkt niet lang op zich te laten wachten wanneer een man zich meldt bij de politie. Hij bekent een paar dagen na de dood van Peter de fatale schoten te hebben gelost. De man zegt dat Peter en hij met elkaar in gevecht raakten bij een ruzie. De verdachte zou een paar rake klappen hebben uitgedeeld, waarna Peter een pistool trok. De verdachte zou volgens zijn verklaring ook een pistool hebben gepakt en geschoten hebben. Maar was dat wel zo?

'Valse bekentenis'

Het OM zet vraagtekens bij die lezing. Getuigen verklaren wisselend en uit afgeluisterde gesprekken lijkt het er sterk op dat hij een bekennende verklaring aflegt om een andere verdachte uit de wind te houden. Het OM heeft de sterke overtuiging dat het een andere man was die Peter om het leven bracht. En in tegenstelling tot bij de bekennende verdachte, is er tegen hem wél het nodige bewijs.

Chatgesprekken

De officier van justitie wijst onder meer op gekraakte chatgesprekken, waaruit blijkt dat na de dodelijke schietpartij sporen werden weggewassen. Maar ook in afgeluisterde gesprekken tussen de vader en moeder van de verdachte blijkt volgens de officier van justitie zijn betrokkenheid: ‘Uit die gesprekken wordt zonder enige terughoudendheid gesproken over wat er die avond is gebeurd.’ De officier van justitie sprak op zitting van een overdaad aan bewijsmiddelen dat hij het was die Peter Netten heeft doodgeschoten.

'Ruzie om niets'

Bij het bepalen van de strafmaat stond de officier onder meer stil bij het feit dat het alweer meer dan vier jaar geleden is dat de dodelijke schoten werden afgevuurd: ‘Maar Peter is daarmee niet terug en zijn afwezigheid valt nog steeds zwaar bij zijn familie.’ Dat Peter na de schoten in hulpeloze toestand ‘als oud vuil’ werd achtergelaten, rekent het OM de verdachten aan. De officier sprak verder van een gruwelijk uit de hand gelopen ruzie om niets: ‘Hier is op een wijze die alleen past in het criminele milieu gereageerd op een ruzie om niets.’

Strafeisen

‘Gelet op het tijdverloop aan de ene kant, en aan de andere kant de leeftijd van het slachtoffer, de verhouding tussen verdachte en het slachtoffer, op de volkomen disproportionele reactie op de ruzie, de permanente gevolgen en het gemak waarmee hier de feiten verdraaid worden en iemand naar voren wordt geschoven om de schuld op zich te nemen, eis ik dat u een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar oplegt.’ Tegen de andere verdachte eist het OM met aftrek van het voorarrest vijftien dagen cel voor de mishandeling van het slachtoffer.

Uitspraak in de zaak is op 13 oktober.