DEN BOSCH - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 26-jarige man uit 's-Hertogenbosch veroordeeld voor openlijk geweld en het plunderen en vernielen van een supermarkt bij rellen in zijn woonplaats. Hij krijgt een celstraf van 10 maanden en moet schadevergoedingen betalen van ruim 45.000 euro.


Op 25 januari jl. verzamelde zich 's avonds – na oproepen op sociale media – een groep van honderden personen net buiten het centrum van 's-Hertogenbosch. Deze groep zou willen 'demonstreren' tegen het instellen van de avondklok door de overheid. Op enig moment trok de groep naar en vervolgens door de binnenstad. Daarbij werden allerlei vernielingen aangericht. Er werden onder meer stenen gegooid, ruiten, fietsen en auto's vernield en vuurwerk afgestoken. Ook werden winkels geplunderd.

De Bosschenaar nam deel aan het openlijk geweld in de binnenstad. Verder is hij veroordeeld voor inbraak in een supermarkt, voor het toebrengen van vernielingen in die supermarkt en voor diefstal van sigaretten uit die winkel. Voor deze delicten krijgt hij 10 maanden gevangenisstraf. Verder moet hij nog 2 weken cel uitzitten van een eerder voorwaardelijk opgelegde straf. Daarnaast had hij wapens in bezit: een lifehammer en een knipmes. Voor deze overtreding krijgt de verdachte een geldboete van 225 euro.
Tot slot bepaalde de politierechter dat de verdachte schadevergoedingen van in totaal ruim 45.000 euro moet betalen. Dit bedrag mag hij delen met eventueel andere veroordeelden.