DEN BOSCH - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 3 mannen veroordeeld voor openlijk geweld en het plunderen en vernielen van een supermarkt bij rellen in ’s-Hertogenbosch. Ze krijgen celstraffen variërend van 8 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk tot een taakstraf van 80 uur. Ook moeten ze de toegebrachte schade vergoeden tot 38.590,04 euro.


Op 25 januari jl. verzamelde zich ’s avonds – na oproepen op sociale media – een groep van honderden personen net buiten het centrum van ’s-Hertogenbosch. Deze groep zou willen ‘demonstreren’ tegen het instellen van de avondklok door de overheid. Op enig moment trok de groep naar en vervolgens door de binnenstad. Daarbij werden allerlei vernielingen aangericht. Er werden onder meer stenen gegooid, ruiten, fietsen en auto’s vernield en vuurwerk afgestoken. Ook werden winkels geplunderd.

Een 19-jarige verdachte uit ’s-Hertogenbosch is veroordeeld voor het gooien van stenen tegen de ruit van een casino en voor vernieling van een supermarkt. De man krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De rechtbank gaat mee met de strafeis van de officier van justitie. De Bosschenaar heeft zelf geweldshandelingen verricht en is in de supermarkt geweest terwijl deze werd geplunderd. Wel ziet de rechtbank dat de verdachte erg jong is. Bovendien gaf hij tijdens de strafzitting openheid van zaken en toonde hij spijt. Naast de gevangenisstraf moet hij een schadevergoeding van 33.975,30 euro betalen.

Tijdens de avond op 25 januari gooide een 21-jarige man uit Schijndel een fiets op een auto en trapte hij tegen fietsen aan. De verdachte krijgt een taakstraf van 80 uur en een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 76 dagen voorwaardelijk. Aangezien de man al 14 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij nu niet terug de cel in. De verdachte heeft in de rechtszaal oprecht spijt betuigd. Hij heeft een blanco strafblad en volgt een hbo-opleiding. De man heeft een vorm van autisme dat ook tijdens de rellen van invloed is geweest. De reclassering schat de kans op herhaling in als klein. De man moet wel een schadevergoeding betalen van 26.496,81 euro.

Een 19-jarige verdachte uit Boxtel heeft de hele route door ‘s-Hertogenbosch meegelopen met de groep relschoppers, maar er kon niet met zekerheid worden vastgesteld dat hij ook zelf geweldshandelingen pleegde. Hij krijgt een werkstraf van 90 dagen en 1 maand voorwaardelijk jeugddetentie. De man krijgt een meldplicht bij de jeugdreclassering voor 1 jaar. Hij liep aan het einde van een positief verlopend toezicht bij de jeugdreclassering. In de rechtbank heeft hij spijt betuigd. Verder moet de man schadevergoedingen betalen tot 38.590,04 euro.

De zaak rondom een vierde 21-jarige verdachte uit ’s-Hertogenbosch werd maandag aangehouden. Eerder werd al 1 verdachte veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden en ook 4 anderen werden al veroordeeld voor betrokkenheid bij de rellen. Op 16 april werden nog eens 3 verdachten veroordeeld. Daarnaast werden al verschillende verdachten veroordeeld voor rellen op 24 januari jl. in Eindhoven.