BREDA - Vandaag en morgen (10,11 feb) wordt voor de rechtbank in Breda de stand van zaken in het onderzoek naar softdrugsketen The Grass Company besproken.


Het Openbaar Ministerie heeft vier verdachten gedagvaard en opgeroepen in dit grootschalige witwasonderzoek. Voor de regiezitting zijn ook twee Nederlandse rechtspersonen en twee buitenlandse rechtspersonen uit Panama en Luxemburg opgeroepen voor de rechtbank.

De verdenkingen tegen verdachten zijn onder andere:
- grootschalig witwassen van minstens 20 miljoen euro
- het vormen van een criminele organisatie, daar leiding aan geven of aan deel te nemen
- fraude

De feiten zijn volgens het OM gepleegd binnen de Grass Company, een grote softdrugsketen ontstaan in Tilburg. Deze keten heeft vier vestigingen in Tilburg (2) en Den Bosch (2). Het onderzoek is in 2011 gestart, inmiddels tien jaar geleden.

Het is voor het eerst dat een van de hoofdverdachten voor de rechter komt in het Nederlandse onderzoek. De oorspronkelijke dagvaarding tegen hem dateert van maart 2018. Destijds verbleef hij in Thailand waar hij veroordeeld was voor witwassen. Sinds januari 2020 verblijft hij in Nederland waar hij het resterende deel van zijn Thaise straf uitzit.

De andere verdachten waren al voor de rechter gedaagd in september 2017. Hun zaken waren voor nader onderzoek verwezen naar de Rechter-Commissaris.
Het OM verwacht dat de zaken dit jaar inhoudelijk worden behandeld door de rechtbank in Breda.