VEGHEL - De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 24-jarige man uit Griekenland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het doden van zijn huisbaas in Veghel.


De verdachte heeft in november 2018 zijn huisbaas in diens woning in Veghel met een mes gestoken. Daarna achtervolgde hij de man naar buiten en op straat stak hij het slachtoffer opnieuw. Toen zijn huisbaas op de grond lag, heeft hij hem met een stoeptegel tegen het hoofd geslagen waarna het slachtoffer aan zijn verwondingen is overleden.

De verdachte ging ook met het mes een huisgenoot achterna. De rechtbank veroordeelt de verdachte voor doodslag en bedreiging.

Straf
De rechtbank heeft geen inzicht gekregen in het motief of de aanleiding voor de steekpartij. De verdachte verklaarde dat hij zichzelf heeft verdedigd, nadat hij als eerste gestoken was. De rechtbank vindt daarvoor geen bewijs en is daarom van oordeel dat er geen sprake was van een noodweersituatie.

De verdachte heeft zijn huisbaas zijn belangrijkste bezit, zijn leven, ontnomen. Daarmee heeft hij de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan. Het slachtoffer speelde een belangrijke rol in het leven van zijn dochter, ouders en andere familieleden. Daarnaast weegt de rechtbank onder meer mee dat de steekpartij ook voor de huisgenoot en de getuigen traumatisch zijn geweest. Zo'n geweldsmisdrijf brengt ook meer in het algemeen gevoelens van angst en onveiligheid met zich mee, zeker nu het op klaarlichte dag en midden in een woonwijk heeft plaatsgevonden.

De rechtbank veroordeelt de verdachte naast de celstraf tot het betalen van schadevergoedingen van in totaal ruim 10.000 euro.